Seminar u Županijskoj komori

Poduzetnici se upoznali s principima lean menadžmenta kako bi unaprijedili svoje poslovanje

Osnovna je postavka lean koncepta proizvoditi sa što manje zaliha, kapitala, ljudskog rada, neispravnih proizvoda, zastoja, čekanja i svega što ne dodaje vrijednost proizvodu ili usluzi, rekao je Nedeljko Štefanić.

09:30h
0
Foto: Županijska komora Koprivnica

U četvrtak 2. veljače u Županijskoj komori Koprivnica u suradnji s tvrtkom Sigma savjetovanje d. o. o. i Culmena d.o.o. održan je seminar Upravljanje proizvodnjom i poslovanjem prema principima lean menadžmenta za tvrtke koju već koriste lean i one koje su se željele upoznati sa principima leana.

Lean menadžment u razvijenim je zemljama prepoznat kao najsnažniji alat za postizanje poslovne izvrsnosti u proizvodnim i uslužnim tvrtkama, ali i u financijskim institucijama, državnim ustanovama, turizmu i mnogim drugim djelatnostima. Lean je način vođenja i upravljanja proizvodnjom i tvrtkom na način da se eliminiraju gubici u poslovanju, kako bi proizvodi i usluge bili povoljniji i kvalitetniji.

– Osnovna je postavka lean koncepta proizvoditi sa što manje zaliha, kapitala, ljudskog rada, neispravnih proizvoda, zastoja, čekanja i svega što ne dodaje vrijednost proizvodu ili usluzi, kako bi se maksimalno eliminirali gubitci, a s druge strane, proizvesti proizvod baš onakav kakav kupac želi – istaknuo je Nedeljko Štefanić iz tvrtke Culmena.

Lean koncept također se koristi i u uredima te su u središtu pozornosti zaposlenici, neprestano usavršavanje i izbacivanje otpada prema principu da je suvišno sve ono što kupac ne plaća. Primjenom lean koncepta tvrtka postaje fleksibilna i spremna odgovoriti na snažne promjene ne tržištu – naglasila je Ana Domitrović iz Sigma savjetovanja.

Koncept lean dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država i rezultat je analize provedene na sveučilištu MIT u Bostonu, s ciljem pronalaženja ključa uspjeha japanske industrije.