Pokrenut projekt „Pišemo, govorimo, sviramo, popevlemo Podravinu“

10:29h
0
Inicijatori na okupu // Foto: M. Ćosić

Umjetničko građanska inicijativa Podravski Zvon potaknula je pjesničko okupljanje i projekt „Pišemo, govorimo, sviramo, popevlemo Podravinu”.

 

Neposredni povod je bilo odavanje počasti dvjema podravskim pjesnikinjama iz XX. stoljeća, Legrađanki Mariji Bango i Đelekovčici Ljubi Karas.

Organizatori inicijative javnosti su se obratili priopćenjem na „čistom kajkavskom”.

Naše pesničke bake so med prvemi vu tom delu Podravine zapisavale, govorile i ponosile se svojem pesničkim doživljajem Podravine, Života samoga i sega oko njih. Skupleni v Legrađanki, na mestu gde se se više nalaziju ljudi želni domačega i koji ne skrivaju svoje namere da Podravinu pošiknu i dale vu svet, pesnikinje, pesniki i glazbeniki koji pesničku reč širiju čez glazbu, M. Levak, M. Betlehehem, I. Perko, A. Betlehem, M. Čvagić, S. Cmrk i S. Madunić, uz one koji su vušli prejdi nek smo se na kipec vudrili, S. i Z. Damjan, S. i M. Karas, K. i I. Hećimović, dogovorili su se da budu pod kraj meseca travnja snimili zajedno jenoga DVD-ja, a kak pesničko-glazbeno-video delo, koje bude pokazalo del sadašnje i pesničke slike z prošlosti na novi način. Osim njih, z njima su, v podrški na daljinu, bili i pesnikinje i pesniki Pitomačkoga i Đurđevečkoga kruga, a koji budu uklučeni vu te projekt, v budućnosti. Cilj ovakvoga pokušaja je približiti pesničku kajkavsku reč i misli na novi način, a i ”prepelati je v 21. stoleće” v novi formi. Produkcije se hapilo društvo ”Podravski Zvon” v okviru priprema za manifestaciju ”Podravina v Lisinskom”, a koja se bu održala 12. rujna 2015. leta. Si koji se hoćeju priklučiti ovi inicijativi i konkretnomu projektu, moru to napraviti da se prijaviju s podatki na adresu sinisa@podravskizvon.hr , a moreju čuti informacije i v radio emisiji ”Podravski Zvon”, v nedelu, od 13-14 vur, na vulimanima 3 radija: Radio Ludbrega, Radio Drave i Pitomoga radija.