6.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 25. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ZAKLJUČEN JE PRVI KRUG

Politički komentator Željko Krušelj: Naravno da Korenu nije svejedno s kim ide u drugi krug, Jakšić nije imao pravog protukandidata, a Rajn neće biti ugrožen
P

Koprivnički novinar, publicist i sveučilišni profesor Željko Krušelj za portal ePodravina prokomentirao je rezultate izbora u našoj, Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ne propustite

Zaključen je prvi krug lokalnih izbora na kojima su oni s pravom glasa odlučivali o tome tko će voditi općine, gradove i županije u naredne četiri godine, kao i tko će sjediti u gradskim i županijskim vijećima.

Koprivnički novinar, publicist i sveučilišni profesor Željko Krušelj za portal ePodravina prokomentirao je rezultate izbora u našoj, Koprivničko-križevačkoj županiji.

Dva su razloga zašto je Koren favorit

Državno izborno povjerenstvo razvrstalo je sve potpise. U kontekstu vodstva Koprivničko-križevačke županije, u drugi krug idu dosadašnji župan Darko Koren (Mreža i HDZ) koji je dobio 35,71 posto glasova te Mladen Kešer (SDP, HSLS, Glas) na čiji je konto stiglo 25,63 posto glasova. Potonji, šef županijskog SDP-a, zapravo je vodio tijesnu utrku sa Željkom Lackovićem (Nezavisni) kojemu je pripalo 24,16 posto glasova. Daleko iza navedenog trojca ostali su Zdravko Matotan (kandidat grupe birača) sa 6,39 posto glasova i Mirjana Hanžeković (Domovinski pokret) s 4,64 posto.

Darko Koren // Foto: Mateo Alečković

– Trojica su se kandidata zaista kandidirala, bilo je pitanje kome će i koliko glasova uzeti Matotan i M. Hanžeković. Dva su razloga zašto je Koren favorit za župana. Prvi jest što ljudi iz ruralnih dijelova slabije prate te, zapravo, ni ne znaju za alternativu. Dio biračkog tijela ne percipira drugu osobu, s obzirom na to da je Koren dugo na vlasti. Njemu je svaki radni dan predizborna kampanja. To rade svi župani, gradonačelnici i načelnici. Oni su u prednosti. Nije imao prevelike skandale, osim cijepljenja koje mu nije osobito naštetilo. Drugi razlog jest što je iza njega stajala infrastruktura najveće i financijski najbogatije stranke, kao i dobar dožupan, Ratimir Ljubić, najkvalitetniji kadar cijelog koprivničko-križevačkog HDZ-a – smatra Krušelj.

Kandidati za župana igrali su na regionalne podjele

Koren, misli naš politički komentator, nije mogao pobijediti u prvome krugu jer je imao dva snažna protukandidata.

– Koprivničko-križevačka županija regionalno je podijeljena. Koprivnički, đurđevački i križevački dio imaju specifičnosti, preferencije. Kandidati su igrali na regionalne podjele. Na Korena u Koprivnici i Đurđevcu gledaju kao križevačkog kandidata, neovisno o tome što će ga po stranačkoj logici dio ipak izabrati. Naštetila mu je regionalna nota. S druge strane, Lacković je naglašavao kako štiti interese đurđevačke Podravine koja je brojčano najmanji dio županije. Tu je on bio u nepovoljnijoj poziciji – rekao je Krušelj.

Mladen Kešer // Foto: Mateo Alečković

Kešera i Lackovića, smatra, povezuje hiperaktivnost, tj. spremni su na sve načine doći do biračkoga tijela, pa i pragmatični te nevezani uz određenu ideološku opciju.

– U bitci dvaju sličnih kandidata, koji rade populistički, ipak je jači bio Kešer. Iza Kešera stoji snažna stranka, dominanta u našoj županiji, koja je pobijedila Lackovićevu infrastrukturu. Naravno, Kešeru je nezgodno što je velika kriza u SDP-u u Križevcima. Vrlo komplicirana priča – pojašnjava.

Podsjetimo, Koren je prilikom jučerašnjeg obraćanja – kada su se Kešer i Lacković izmjenjivali na drugome mjestu – kazao kako mu je svejedno tko će s njime u drugi krug.

Korenu je Kešer nepovoljniji kandidat

– Naravno da mu nije svejedno. Kešer mu je nepovoljniji protukandidat jer ima snažnije stranačko tijelo. SDP-ovi birači morat će čvršće podržati Kešera, iako ga dio ne voli – dodaje.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

U konačnici, 30. svibnja očekuje nas drugi krug. U tome dvoboju, prednost od 60 naprema 40 posto Krušelj daje Korenu.

– Neće se preko Kešera proći kao preko plitkog potoka, ne treba ga otpisati. Pokušat će privući đurđevačke birače. Ako treba, ići će od vrata do vrata. Kešer ima veću želju i strast od Korena, no ne odlučuje samo to. Drugi krug bit će trgovina, što Korenu daje dodatne šanse – zaključuje Krušelj.

Jakšić nije imao pravoga protukandidata
Mišel Jakšić // Foto: Mateo Alečković

Dva od tri koprivničko-križevačka grada neće imati drugi krug. U Koprivnici je suvereno slavio Mišel Jakšić (SDP, HSS, HSU, HSLS, Glas). Broj uz ime dosadašnjeg i budućeg gradonačelnika zaokružilo je 59,17 posto glasača. Ostala četvorica dobili su znatno manje. Točnije, Ivica Suvalj (Mreža i HNS) 13,34 posto, Franjo Marković (HDZ) 12,56 posto), Josip Večenaj (Nezavisni) 8,85 posto te Davor Milaković (Domovinski pokret) 3,43 posto.

Krušelj je siguran kako je jedina dilema bila mogu li Jakšićevi protukandidati omogućiti drugi krug.

Foto: Matija Gudlin
Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin

– Ni oni koji su sudjelovali nisu vjerovali da mogu postati gradonačelnici. Među tom četvoricom nema ličnosti koja bi okupila veći broj glasača. Jakšić nije imao pravoga protukandidata – mišljenja je Krušelj.

Suvalja smatra alternativom HDZ-u koju si birači, pokazalo se, birali u većem postotku od Markovića.

– Markovića su odabrali za kandidata, a on je reagirao: “Lupi petama, sve za Hrvatsku.” Bio je neprepoznatljiv pa je konzervativni spektar odabrao Suvalja. No, on je limitiran na 15-ak posto birača – naglasio je Krušelj.

Ne iznenađuje pobjeda Jančija u prvome krugu

Još veći postotak glasova na stranicama DIP-a nalazi se uz ime Hrvoja Jančija (Nezavisni). Naime, on je u Đurđevcu za gradonačelničku poziciju dobio velebnih 67,74 posto glasova. Dvojica protukandidata, Marko Fucak (SDP) i Željko Turbelija (HDZ), osvojili su 19,46, odnosno 10,62 posto.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

– Retorika Lackovića i Jančija u smislu borbe za đurđevačke interese imala je ploda. Razumljivo je što je pobijedio, tim više što su ondje SDP i HDZ slabi. Otkako su pali, ne podižu se. Doduše, SDP-ov Fucak daje blagu nadu, dok je HDZ na dnu – komentira profesor sa Sveučilišta Sjever.

Zašto je u Križevcima bilo čak osmero kandidata

Potpuno suprotna situacija, nastavlja, odvija se u Križevcima gdje je, kaže Krušelj, “SDP na konopcima.”

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Uzevši u obzir brojnost kandidata, njih čak osmero, u Križevcima se otpočetka očekivao drugi krug. U konačnici, to se i ostvarilo. Znatan broj glasova otišao je na stranu Marija Rajna (kandidat grupe birača) koji je i dosad, u proteklome mandatu, predsjedao prigorskim gradom. Povjerenje mu je ukazalo 43,98 posto birača. S njime će u drugi krug Mato Devčić (HDZ) s 13,53 posto glasova. Nedaleko od ravnatelja koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, na trećem mjestu, smjestio se Ivica Švagelj (HDS) kojemu je pripalo 12,36 posto glasova. Ostali kandidati dobili su: Marko Katanović (SDP) 11,39 posto, Ivan Majdak (kandidat grupe birača) 9,54 posto, Mladen Tenodi (MOST) 2,74 posto, Miroslav Stručić (HSS) 2,58 posto te Gorak Gregurek (Mreža, HSU, HNS) 2,10 posto.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– HDZ u Križevcima ima relativno stabilnu poziciju, zato je drugo mjesto osvojio Devčić. Ipak, nema ozbiljne šanse, Rajn neće biti ugrožen. Po meni, riječ je o omjeru 70-30 za Rajna koji dobro komunicira s građanima, pokazao je inicijativu, ideje. Dio okolnosti išao mu je na ruku. Smeta mu, međutim, što stalno mijenja politička uvjerenja, saveznike i protivnike. Nejasno je tko su njegovi saveznici, a tko protivnici, što, možda, ni Križevčanima nije jasno. Upravo zbog njegovih lutanja bilo je osmero kandidata, osjetili su šansu da bi ga se moglo uzdrmati. Nije se dogodilo, tek ga je množina spriječila od pobjede u prvome krugu – analizirao je.

Spomenimo kako se nakratko dotaknuo i situacije po koprivničko-križevačkim općinama.

– Onaj tko je na vlasti, u pravilu ostaje na vlasti. Nema posebnih iznenađenja. Svi se poznaju, nema ideologije, bitno je ne pogriješiti. Razlog za promjenu mora biti zaista jak – za kraj je kazao Krušelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

TEŠKA NESREĆA Vlak naletio na automobil na pružnom prijelazu, tri osobe bile u vozilu

Vlak koji prometuje između Zagreba i Virovitice jučer navečer je naletio na osobni automobil u kojemu su bile tri...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×