153 prijave, 59 odjava

Porast broja obrtnika na našem području: Nudi se sve više kozmetičkih usluga, a odjavio se dugogodišnji optičar

Kao najveći razlog za povećanje Udruženje obrtnika Koprivnica istaknulo je potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

11:32h
0
 Beauty Centar Jajetić // Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

U području proizvodnje tijekom 2021. godine na našem području prijavljeno je najviše obrta, njih 17, pokazuje statistika Udruženja obrtnika Koprivnica. Slijede područja intelektualnih usluga i graditeljstva, kojih je po 16 novih. Detaljan pregled prijavljenih i odjavljenih obrta možete pronaći na kraju teksta. Naglasimo kako je 19 novoprijavljenih koji spadaju pod ostale uslužne djelatnosti.

Valja izdvojiti kako je evidentirano 11 novih u području usluga poduke i računalnih djelatnosti. S druge strane, gledamo li konkretno, najviše odjavljenih također pripada uslugama poduke.

Ukupna bilanca 31. prosinca 2021. pokazuje brojku od 965 aktivnih obrta, odnosno prijavilo ih se 153, a odjavilo 59 tijekom prošle godine. Koprivničko Udruženje obrtnika usporedilo je brojke s 2015. godinom, kada je bilo 690 obrta, dok su danas po brojnosti na razini 1999. godine.

Kao najveći razlog za povećanje istaknuli su potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Veseli da svi, koji su uzeli potporu, od ove godine mogu i naknadno koristiti dodatna sredstva kako bi se razvijali na tržištu jer su prve tri godine kritične – stoji u priopćenju Udruženja.

Izdvojili su sedam prijava kozmetičkih usluga koje su, prema njima, u stalnome porastu. Znakovit rast bilježe, kao što je navedeno, i kod graditeljstva. Veseli ih povećanje proizvodnih obrta, a pomalo rastužuje odjava dugogodišnjeg optičarskog obrta Marković.

Izvor: Udruženje obrtnika Koprivnica