ŠTO KAŽE STATISTIKA?

Premda su kafići dobar dio 2020. bili zatvoreni, podravsko-prigorska policija u jednoj kategoriji bilježi zanimljive brojke

Najčešća mjesta na kojima je napravljen prekršaj, a da su uključene osobe bile pod utjecajem alkohola i droga, jesu ulice, trgovi i slične lokacije.

16:30h
0
Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

Dobar dio prošle, 2020. godine razgovaralo se, pisalo i diskutiralo o otvorenosti, odnosno zatvorenosti ugostiteljskih objekata uslijed pandemije koronavirusa. Neke od tema bile su trebaju li raditi ili ne, na koji način, samo na terasama ili može i unutar objekta, kada se smije točiti alkohol ili, recimo, imaju li vlasnici pravo puštati glazbu.

I premda su, u odnosu na prijašnje normalne godine, ugostiteljski objekti u kojima se poslovično okuplja veći broj ljudi bili izvanredno zatvoreni, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su zanimljive brojke.

Naime, u policijskom statističkom izvješću za 2020. godinu stoji kako je u odnosu na 2019. godinu došlo do povećanja broja prekršaja nesprečavanja narušavanja javnoga reda u ugostiteljskim objektima. Točnije, u 2019. zabilježena su dva takva slučaja, dok ih je u 2020. bilo dvostruko više – četiri. To bi ukratko značilo da odgovorne osobe, odnosno vlasnici kafića, iako su mogli, nisu spriječili remećenje javnog reda i mira u svom prostoru,

Ukupno gledajući prekršaje protiv javnoga reda i mira, lani je zabilježeno i nešto više, 290 prekršaja, dok ih je tijekom 2019. bilo 286. Od toga se 16 odnosi na davanje alkohola osobama pod utjecajem alkohola ili maloljetnicima.

Ipak, tih 16 iz 2020. znači pad od šest slučajeva u odnosu na godinu prije.

Najčešća mjesta na kojima je napravljen prekršaj, a da su uključene osobe bile pod utjecajem alkohola i droga, jesu ulice, trgovi i slične lokacije. U ugostiteljskim objektima je došlo do pada jer su problemi nastali u 65 slučajeva, dok je tijekom 2019. bilo 79 intervencija.

S druge pak strane, povećan je broj prekršaja svađe i vike za šest prekršaja, isto koliko i za odavanje skitnji. Dogodile su se i četiri tučnjave više nego predlani.

Iako su kafići jedan dio godine bili zatvoreni, alkohol se konzumirao istim mjerom. Naime, pod utjecajem alkohola i droga počinjeno je 119 prekršaja, što je apsolutno isto kao i prošle godine.

Zanimljivo je da, iako smo bili u lockdownu, u odnosu na prethodnu godinu evidentirano je smanjenje u svim segmentima kriminaliteta te je tako broj kaznenih djela na štetu djece i obitelji manji za čak 91 djelo ili 23,1 posto.