28.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Savjeti liječnika

Prevencija i liječenje osteoporoze
P

Što se liječenja tiče, kalcij ima izuzetno važno mjesto. Dnevna potreba za kalcijem u odrasloj dobi iznosi 1000 do 1500 miligrama. Većina kalcija iz prehrane dobiva se iz mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, zelenog povrća, sušenog voća i orašastih plodova.

Ne propustite

U prošlom smo napisu naveli razloge zbog kojih se javlja osteoporoza, simptomatologiju i okvirnu dijagnostiku. Ponovit ćemo da je osteoporoza bolest smanjene koštane mase, poremećene mikrostrukture i povećane lomljivosti kostiju.

Ovakvo stanje povećava rizik od prijeloma već i nakon minimalne ozljede. Osteoporotski prijelom se obično javlja u situaciji, kad se pod istim uvjetima zdrava kost ne bi slomila.

Kao i uvijek do sada ponovno ćemo naglasiti veliku važnost prevencije. Da bi se rizik pojave osteoporoze sveo na najmanju moguću mjeru pomoći će tri vrlo učinkovite preventivne mjere, poznati “preventivni trijas” za osteoporozu:

1. Osiguranje odgovarajućeg unosa kalcija i vitamina D

2. Redovito provođenje odgovarajuće tjelesne aktivnosti

3. Izbjeći ili umanjiti rizične čimbenike osteoporoze

Svi se slažu da je u zbrinjavanju osteoporoze najvažnija prevencija, što u ovom slučaju znači, da se promjenom načina života može spriječiti, ili barem odgoditi natup osteoporoze. Ako se ona ipak, unatoč svemu pojavi, cilj liječenja je usporiti pregradnju kosti i povećati gustoću kostiju, što će rezultirati smanjenjem rizika prijeloma.

Rizični čimbenici za osteoporozu dijele se na one na koje ne možemo utjecati, a to su :

spol (češće u žena – 90%), visoka dob, genetski čimbenik (osteoporoza u obitelji), rani gubitak menstrualnog ciklusa, tjelesna građa (sitna građa tijela i tanke kosti češće dovode do osteoporoze), boja kože (češća u bijelaca).

Čimbenici rizika na koje se može utjecati su :

1. Neodgovarajuća prehrana (dugotrajni nedostatni unos kalcija, vitamina D i bjelančevina)

2. Premalo tjelesne aktivnosti

3. Nedovoljna tjelesna težina

4. Pušenje i prekomjerno pijenje alkoholnih pića

5. Nedostatno izlaganje suncu (fotokemijsko djelovanje sunca na kožu je primarni izvor vit. D) 6. 6. Uzimanje nekih lijekova (dugogodišnja terapija kortikosteroidima).

Što se liječenja tiče, kalcij ima izuzetno važno mjesto. Dnevna potreba za kalcijem u odrasloj dobi iznosi 1000 do 1500 miligrama. Većina kalcija iz prehrane dobiva se iz mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, zelenog povrća, sušenog voća i orašastih plodova.

Za normalan rast kostiju potreban je i vitamin D jer pomaže ugradnju kalcija u kost. Vrlo je važno umjereno izlaganje suncu, a u starijoj dobi liječnik će propisati koja se doza vitamina D i u kojem obliku treba uzimati.

Vježbe za osteoporozu treba redovito provoditi. U početku uz vodstvo i nadzor terapeuta, potom samostalno kod kuće. Preporuča se vježbati ujutro i nikada neposredno nakon jela.

Kad nalaz denzitometrije to nalaže (T-score veći od -2.5) pacijenticama se propisuju lijekovi koji u određenoj mjeri povećavaju koštanu gustoću. Ti lijekovi u značajnoj mjeri smanjuju rizik prijeloma kod osteoporoze.

Treba posebno istaknuti važnost sprječavanja padova, kako bi se izbjegli osteoporotski prijelomi. To je moguće relativno lako realizirati ako se dom/stan malim intervencijama učini sigurnim u prostoru gdje se osoba kreće. U svim prostorijama u kući izuzetno je važno dobro osvjetljenje. Obvezno postavite držače sa obje strane stepenica. U kuhinji predmeti koje koristite svakodnevno neka budu lako dostupni – na dohvat ruke, da se izbjegne nepotrebno sagibanje ili penjanje. U spavaćoj sobi neka prekidač za svjetlo i telefon budu na dohvat ruke. U kupaonici stavite na pod tepih koji ne kliže, kao i podložak na dno kade ili tuša. Korisne su i drške (rukohvati) pored kade, tuša ili WC-a. U dnevnom boravku kablove i telefonske žice stavite uz zid, a skliske površine prekrijte tepihom. Svi navedeni zahvati, iako vrlo jednostavni, prevenirati će eventualne padove, koji za posljedicu mogu imati prijelom kosti.

I na kraju podsjetit ćemo ponovno, da osteoporoza često ostaje neprepoznata jer je to „bolest nejasne simptomatologije“ ili „bez simptoma“. U početnoj fazi bolesnici praktički nemaju nikakvih tegoba i one nastupaju tek s progresijom bolesti. Najčešće lokacije prijeloma kostiju zbog uznapredovale osteoporoze su vrat bedrene kosti (kuk), grudni kralješci i ručni zglob.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar

Tel. 048 625 033

E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×