0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Intervju Mladen Jozinović:

Projekt bez zastoja ide dalje, Piškornica se otvara 2018. godine
P

Ne propustite

Mladen Jozinović, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, odgovorio nam je na aktualna pitanja o dinamici razvoja projekta.

Ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović, najavio je reviziju svih centara za gospodarenje otpadom te je upitna njihova gradnja. Što to znači za projekt Piškornica?

Na sastanku s ministrom Dobrovićem, koji je organizirala Hrvatska zajednica županija, dogovoreno je da će se pitanja glede centara za gospodarenje otpadom sagledavati i rješavati pojedinačno. Sukladno tome, ministru je predstavljen projekt RCGO Piškornica koji je svojim konceptom dobio njegovo odobrenje, a uzevši u obzir njegovu visoku fazu realizacije, projekt ide dalje bez ikakvih zastoja.

Nakon što je raspisan natječaj za izvođače radova gradnje RCGO Piškornica, projekt bi se trebao aplicirati na fondove EU, no čeka se ministrov potpis. Hoće li se Piškorica uspjeti na vrijeme prijaviti na fondove? Koji je zadnji rok za prijavu?

Piškornica će se na vrijeme aplicirati za EU fondove te se isto očekuje do srpnja ove godine, odnosno, mora se predati u roku koje će Ministarstvo odrediti u svom pozivu.

Bilo je medijskih napisa o tome da Europska unija neće financirati projekt Piškornica zbog prevelike količine otpada koji se tamo deponira.

Mladen Jozinović
Mladen Jozinović // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Izradom nove Studije izvedivosti za RCGO Piškornica revidirane su i količine otpada, a EU konzultanti odobrili su poglavlja Studije koja se odnose na količine otpada. Na tom tragu ne vidim razlog zašto EU ne bi financirala projekt. Medijski napisi dokaz su interesa za temu gospodarenja otpadom i brige o okolišu, što je dobro.

Piškornice nema ni u državnom proračunu.

To je razumljivo obzirom da još nije predana aplikacija za financiranje iz sredstava EU. Kao što je već ranije spomenuto, nakon poziva nadležnog Ministarstva, Piškornica d.o.o. mora predati aplikaciju za financiranje iz sredstava fondova EU, a zatim slijedi rezerviranje sredstava iz nacionalnih izvora u 15 posto vrijednosti projekta, a koja je procijenjena na 57 milijuna eura.

Građani se pitaju jesu li istinite tvrdnje da na Piškornicu svakodnevno stižu velike količine otpada iz Rijeke, Ludbrega i drugih gradova. O kojoj je količini otpada zaista riječ?

Shvaćamo interes javnosti, no prema nalazu struke kapacitet odlagališta otpada Piškornica dovoljan je za prihvat količina otpada koje se tamo odlažu i koje će se odlagati, sve do početka rada Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Trenutno se na Piškornici otpad odlaže samo na saniranom dijelu odlagališta sukladno Zakonu, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Otpad je prethodno primarno selektiran putem komunalnih tvrtki, a samo 20 posto otpada s područja sjeverozapadne Hrvatske odlaže se na naše odlagalište Piškornica. Tokovi otpada su na taj su način zapravo preusmjereni na odlagalište Piškornica tj. na lokaciju budućeg RCGO.

Inspekcija zaštite okoliša podnijela je optužni prijedlog Prekršajnom sudu jer je Piškornica zaprimala otpad na odlaganje bez potrebne dozvole.  Isti posao, na temelju ugovora s Piškornicom, nastavio je obavljati  Komunalac Koprivnica. Vaš komentar?

Protiv Piškornice d.o.o. nije podnesen opužni prijedlog te je potrebno razlučiti slijedeće: tvrtka Piškornica d.o.o. provodi aktivnosti na realizaciji projekta RCGO Piškornica, a  za upravljanje  odlagalištem Piškornica osnovana je i zadužena tvrtka  Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o.  Projekt RCGO je, dakle, u visokoj fazi realizacije, a zbog financiranja iz EU fondova trebalo je  odvojiti  upravljanje odlagalištem koje je Piškornica d.o.o. preuzela od Komunalca, osobito u segmentu financijskog poslovanja.  Piškornica sanacijsko odlagalište  je zapravo tvrtka kćer Piškornice d.o.o., odnosno, tvrtka s posebnom namjenom koja će raditi do početka rada RCGO i koja se u tom trenutku gasi.

Dakle, Piškornica d.o.o. je vlasnik, a  Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o. posjednik odlagališta otpada Piškornica. Tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o. je  angažirala tvrtku GKP Komunalac d.o.o. da u naše ime i za naš račun upravlja odlagalištem otpada sve dok Piškornica, sanacijsko odlagalište  ne ishodi novu dozvolu za gospodarenje otpadom. Najvažnije je da je postignut sporazum i suradnja u rješavanju međusobnih pitanja, a što je od velike važnosti za nastavak rada na realizaciji projekta RCGO Piškornica i naravno da smo zbog toga svi zadovoljni.

I na kraju, kada očekujete da bi mogla započeti gradnja RCGO-a, kada bi mogao početi s radom, koliko će ljudi zapošljavati i što njegova gradnja znači za naš kraj i Županiju?

Vjerujemo da je projekt RCGO Piškornica na dobrom putu  da bude izgrađen i otvoren u roku tj. do kraja 2018. godine. Uspostavom RCGO  koji je namijenjen je za dobrobit 550.000 stanovnika u 110 općina i gradova, u 4 županije sjeverozapadne Hrvatske pobrinut ćemo se da zbrinemo otpad na način da postignemo zakonski propisane ciljeve u segmentu smanjenja količina otpada koji nastaje, sprječavanja nenadziranog postupanja s otpadom, iskorištavanja vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe. Ujedno smanjenja negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, kao i gospodarenje proizvedenim otpadom na principima održivog razvoja.

RCGO Piškornica imao bi do 70 djelatnika, a njegova realizacija značila bi također nova radna mjesta, suradnju s drugim komunalnim tvrtkama  te razvoj gospodarstva korištenjem gospodarskih resursa naše županije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najesti se i napiti

Kobasica 5 eura, kuhano vino oko 2 eura, fritule za 4 eura… Provjerili smo kakve su cijene blagdanske klope u centru Koprivnice

Počelo je blagdansko vrijeme, a to u većini gradova znači neizostavnu ugostiteljsku ponudu prigodnih jela i pića na adventskim...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti