Promocija knjige “Hrvatke rijeke” u utorak u Gradskoj vijećnici

11:43h
0
Pozivnica

Monografija “Hrvatske rijeke” je dio projekta „Rijeke Hrvatske“. Projekt je počeo prije tri godine, izložbama fotografija i predavanjima. Ove godine objavljena je istoimena velebna monografija, a nedavno i web prezentacija www.crorivers.com.

Dugo smatrane samo kao kanali, rijeke su središta biološke raznolikosti, ali i važan ekonomski resurs. Naše rijeke dio su hrvatske i europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj zemlji još uvijek neprepoznate kao takve i ne pridaje im se dovoljna važnost. U prilog tome ide, među ostalim i činjenica da do danas nemamo literature koja bi objedinila sve naše rijeke u jednu cjelinu. Hrvatska se, upravo zahvaljujući izdašnosti njihovih izvora, odnosno zahvaljujući podzemnim dijelovima njihova toka, svrstava u sam vrh zemalja sa dovoljnim zalihama pitke vode. Istovremeno, rijeke su naročito osjetljive na svaki oblik zagađenja i uništenja. U Europskoj Uniji su rijeke zaštićene strogima zakonima i ogromna sredstva se ulažu u ponovno vraćanje rijeka u njihovo prirodno stanje.

Autori, Goran Šafarek i Tomislav Šolić već se više od jednog desetljeća bave istraživanjem, opisivanjem, fotografiranjem, prezentacijom i zaštitom hrvatskih rijeka. Objavili su mnoštvo reportaža i članaka (autori su tekstova i fotografija) u čitavom nizu respektabilnih časopisa.

Promocija knjige održati će se 18. listopada u koprivničkoj Gradskoj vijećnici s početkom u 18 sati.