zaželi

Provedbom projekta „UZ PORU PO POTPORU“ do novih sredstava iz europskih fondova

Iz Programa "ZAŽELI" uz stručnu pomoć Razvojne agencije PORE KKŽ, u pripremi i provedbi 6 projekata sveukupne vrijednosti 17 milijuna kuna - 144 novozaposlene žene brinu o 875 korisnika.

13:54h
0
Završna konferencija projekta „Zaposli pa pomozi“ u Novigradu Podravskom

Program „ZAŽELI“ jedan je od uspješnijih programa koji se iz Europskog socijalnog fonda provode i na području Koprivničko-križevačke županije. Od početka provedbe programa na području naše županije, odnosno od 2018. godine, Razvojna agencija PORA KKŽ pružala je stručnu pomoć u pripremi i u provedbi projekata čiji je osnovni cilj zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama u svojim sredinama.

Trenutno su u provedbi 4 projekta kojima je Razvojna agencija PORA KKŽ pružala stručnu pomoć kako u pripremi, tako i u provedbi. Njihova vrijednost je 12,1 milijun kuna, a radi se o projektima čiji su nositelji Općina Kalinovac, Općina Novigrad Podravski, Općina Virje i Općina Legrad. U okviru navedenih projekata zaposlena je 91 žena koja brine o 534 korisnika; starijih i nemoćnih osoba na području Koprivničko-križevačke županije.

Prošlog tjedna održanim završnim konferencijama projekata „Brižne žene Podravske“ i „Zaposli pa pomozi“ obilježen je uspješan završetak provedbe navedenih projekata. Uz Općine Kalinovac i Novigrad Podravski koje su nositelji spomenutih projekata, partneri su također i Općine Ferdinandovac, Novo Virje, Molve, Podravske Sesvete, zatim Hlebine, Drnje, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Gola, Đelekovec i Rasinja, kao i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci i Centri za socijalnu skrb Koprivnica i Đurđevac. Sveukupna vrijednost projekata iznosi 10 milijuna kuna te je u okviru njih zaposleno 67 žena koje su pružale pomoć i skrb za 374 korisnika.

Važno je naglasiti kako su navedeni projekti iz prve faze Programa trajali sveukupno 30 mjeseci. Prije zapošljavanja, odabrane članice ciljane skupine završile su verificirane edukacije koje su im osigurale dodatne kompetencije na tržištu rada. Nakon završenih edukacija u trajanju od 6 mjeseci, u okviru projekata pružale su pomoć i skrb za starije i nemoćne osobe na području svojih Općina. Pomoć i skrb za starije sumještane bila je u vidu svakodnevnih posjeta, odlaska u trgovinu i po lijekove te obavljanje manjih kućanskih poslova. No ono što je najvrjednije je zapravo svakodnevni razgovor i druženje sa starijima, čime se prevenira njihova socijalna isključenost i doprinosi deinstitucionalizaciji ranjivih skupina. S tim ciljem, za žene kao članice ciljane skupine je nabavljena radna odjeća i bicikli koji su im omogućili da svakodnevno i kvalitetno posjećuju krajnje korisnike, kojima su također iz projekata osigurane i higijenske potrepštine.

S istim dugoročnim ciljem zapošljavanja nezaposlenih žena i brige o starijima na području županije, Razvojna agencija PORA KKŽ je u suradnji s jedinicama lokalne samouprave pružila stručnu pomoć u pripremi još 2 projekta koji predstavljaju nastavak projekata iz prve faze programa. Radi se o projektima čiji su nositelji Općine Kalinovac i Novigrad Podravski, a njihova vrijednost je 4,8 milijuna kuna i planiraju zapošljavanje 53 nezaposlene žene koje će skrbiti o 341 starijoj i nemoćnoj osobi na području 14 općina u Koprivničko-križevačkoj županiji. Početak provedbe navedenih projekata očekuje se uskoro, budući da su projekti prošli sve faze ocjenjivanja i provjere od strane nadležnih tijela, a njihovom provedbom osigurat će se kontinuitet brige i skrbi o starijima i nemoćnima na području cijele županije.

PORA EU lenta

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

„Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije“.

čitam...