konferencija

Rajn i Katanović najavili sjednicu Gradskog vijeća, Križevci korak bliže ka održivom razvoju, sve će se zazeleniti

Na rebalans proračuna osvrnuo se i gradonačelnik te dodao kako ovim rebalansom ukupni rashodi i izdaci iznose 139.392.031,55, dok prihodi iznose 128.969.537,48 uz prijenos rezultata poslovanja iz prethodnih godina u iznosu od 10.695.497,07 kuna.

09:00h
0
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci

Gradonačelnik Mario Rajn s pročelnicima Upravnih odjela Grada Križevaca i predsjednikom Gradskog vijeća Markom Katanovićem održao je konferenciju za medije uoči 28. sjednice Gradskog vijeća koja će se danas održati

Medijima se uvodno obratio predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović koji je upoznao prisutne s dnevnim redom, a zatim se ukratko osvrnuo na neke od točaka o kojima će se raspravljati na sjednici. Osim izvješća škola, vrtića i ustanova s područja grada, vijećnici će razmatrati izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine, a na dnevnom redu je i treći rebalans proračuna.

Posebno se osvrnuo na tekuće infrastrukturne projekte, a to su: rekonstrukcija doma u Carevdaru, dvorana kod OŠ Ljudevita Modeca, rekonstrukcija doma u Kloštru Vojakovačkom te rekonstrukcija Renarićeve, Sermagijeve i Zvonimirove ulice te radovi na vodovodnoj mreži u Erdovcu.

Rebalansom proračuna povećavaju određene stavke kroz UO za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša gdje se povećavaju stavke za održavanje nerazvrstanih cesta. Izdvojit će se i dodatna sredstva za usklađenje biciklističkih staza i izradu projektne dokumentacije te izradu idejnog projekta zaobilaznice sjever jug na području Grada, o čemu smo pisali jučer.

Na rebalans proračuna osvrnuo se i gradonačelnik te dodao kako ovim rebalansom ukupni rashodi i izdaci iznose 139.392.031,55, dok prihodi iznose 128.969.537,48 uz prijenos rezultata poslovanja iz prethodnih godina u iznosu od 10.695.497,07 kuna. Uslijed pandemije očekuje se pad prihoda od poreza i prireza na dohodak.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci

Gradonačelnik se osvrnuo i na ostale projekte te najavio potpisivanje ugovora za II. fazu rekonstrukcije atletske staze za idući tjedan. Osim ovog ulaganja, rebalansom proračuna je predviđen i otkup zemljišta, kako bi proširili sportski kompleks na zadovoljstvo najmlađih sportaša i njihovih trenera, ali i svih ostalih.

Zatim, gradonačelnik je kazao kako ove godine izlazi i koncesija za naplatu parkirališta te se odlukom o izmjeni i dopuni predlaže nova komunalnu djelatnost, a to je sustav javnih
bicikala, a taj sustav se uklapa u održivi razvoj i razvoj zelene politike grada. Dakle, bit će to zajednički tender, gdje će se moći javiti samo onaj koji ima mogućnost naplate parkinga, ali i ispostaviti sustav javnih bicikala. Osvrnuo se i na izmjene i dopune Generalnog urbanističkog i Prostornog plana uređenja grada te dodao kako je to proces koji traje od ožujka prošle godine i zasigurno je temeljito pripremljen. U sklopu tog procesa, razvijena je i Studija i strategija razvoja zelene infrastrukture Grada Križevaca do 2027. godine.

Izrada ove strategije predstavlja težnju ka održivom razvoju, a naglasak je na planiranju otvorenih prostora grada gdje će se grad dodatno zazeleniti. Rebalansom proračuna osigurana su dodatna sredstva za hortikulturno uređenje zelenih površina zbog planirane sadnje novih drveća u Gradu. Također, paviljon na Strossmayerovom trgu će dobiti zeleni krov, budući da se postojeći mora sanirati. Zaključno, gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo popunjavanjem Gospodarske zone Gornji Čret i dodao kako ga raduje najava ministra Butkovića o nastavku gradnje ceste prema Kloštru Vojakovačkom.

čitam...