12.1 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
brojni planovi u gradu

Rajn: U planu je izgradnja treće osnovne škole, zbog brojnih upita širi se zona Čret, a na prostoru starog kina gradi se stambeno-poslovna zgrada
R

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktualne radove u gradu Križevcima kao i na opravdane pritužbe građana na radove na području grada Križevaca zbog radova na aglomeraciji

Ne propustite

Povodom 16. sjednice križevačkog gradskog vijeća, danas je gradonačelnik Mario Rajn predstavi najvažnije odluke koje će se donositi.

Tim je povodom gradonačelnik Mario Rajn na današnjoj konferenciji za medije predstavio neke od najznačajnijih točaka.

Jedna od tema bila je donošenje Strategije zelene ubrane obnove Grada Križevaca.

– Riječ je o dokumentu koji je temeljna podloga za prijavu projekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Kroz strategiju je za Grad Križevce definirano 25 neiskorištenih i napuštenih prostora i zgrada koje trebaju obnovu, a o pojedinim odredbama natječaja ovisi što će biti moguće prijaviti. Jedna od najvećih je Centar za reprodukciju kojeg planiramo prenamijeniti u prostor za izgradnju treće osnovne škole. Tu su i spavaonice u bivšoj vojarni, Kurja Zdenčaj u Velikom Ravnu, zgrada u Glogovnici, nekadašnja škola u Đurđicu, škola u Gornjem Dubovcu i još niz drugih manjih objekata. Dakle, definirane su lokacije i sada imamo potrebnu podlogu, nakon što se izglasa na Gradskom vijeću, da se možemo javljati na natječaje za financiranje projekata koji bi uključivali obnovu navedenih zgrada – rekao je on.

Također, proširuje se Poduzetnička zona Gornji Čret.

Foto: Grad Križevci

– Zona je prekapacitirana trenutno sklopljenim ugovorima sa poduzetnicima, a Grad konstantno dobiva upite investitora o raspoloživosti građevinskih zemljišta veće površine za investiranje. Iz tog razloga, podnijeli smo zahtjev Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za darovanje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske koje neposredno graniče s gospodarskom zonom Gornji Čret u cilju proširenja iste – napomenuo je Rajn.

Jedna od točaka od javnog interesa za građane je zasigurno i donošenje Odluke o odabiru poslovnog prostora, a kojom će Grad Križevci zauzvrat za zgradu kina, na čijoj su lokaciji počeli radovi na gradnji stambeno-poslovne zgrade tvrtke Rumenjak d.o.o., dobiti poslovni prostor površine 100 m2.

Započinju i konkretni koraci prema uspostavi Intermodalnog terminala kao strateškog projekta, koji je uvršten u Razvojni sporazum Sjever. Zato je potrebno donijeti odluku Vijeća o davanju suglasnosti gradonačelniku Grada Križevaca za sklapanje Sporazuma o ustupanju kolosijeka Gradu Križevcima nakon završetka projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica.

Riječ je o 2,4 kilometara kolosijeka koji je planiran kao industrijski i vodit će prema budućem intermodalnom terminalu.

Pritužbe građana zbog radova na području grada

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktualne radove u gradu Križevcima kao i na opravdane pritužbe građana na radove na području grada Križevaca zbog radova na aglomeraciji, ali i drugih investicija na komunalnoj infrastrukturi kojima nije investitor Grad kao što su radovi Hrvatskih cesta u Tomislavovoj ulici, početak radova na brzoj cesti, radovi na drugom pružnom kolosijeku.

Sve je to dovelo do izuzetnog opterećenja nekih županijskih prometnica na koje je promet preusmjeren prema elaboratima koje su izradili prometni stručnjaci.

– Mogu samo ponovo zamoliti građane za strpljenje, kada se žale, mi to itekako slušamo i pokušavamo apelirati na izvođače maksimalno da se usuglašavaju i da sve skupa ide brže, pogotovo ove ceste koje se rješavaju u zoni centra grada – rekao je gradonačelnik, dodavši kako je riječ o sredstvima Europske unije i dugo čekanom projektu koji će imati dugoročno pozitivne posljedice na kvalitetu života građana.

Govoreći o ostalim važnim temama, gradonačelnik se dotakao i porezne reforma Republike Hrvatske kojom se ukida prirez, no Vlada je ostavila mogućnost gradovima da ukidanje prireza kompenziraju dodatnim povećanjem poreza na dohodak.

– Mi smo odlučili da to nećemo raditi, prema tome taj efekt koji Vlada želi postići ukidanjem prireza prema građanima, barem na području grada Križevaca bi trebao biti ostvaren. Ono što mi znamo je da gradski proračun slijedeće godine ostaje bez milijun eura prihoda. Primjena kreće sa 1.1.2024. godine – rekao je gradonačelnik.

Konferenciji za medije prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško kao i pročelnici upravnih odjela Grada.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira napravila pravi party, svojom vatrenom energijom “prodrmala” sve

U Pitomači se slavi Vidovo i Dani općine, a Indira Forza dobro je "prodrmala" mještane na prvom koncertu vikend...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×