23.5 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Rasprava o proračunu na Gradskom vijeću // Oporba upozorava: Neće ići bez prireza!
R

Ne propustite

Sa 11 glasova za na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice u ponedjeljak je usvojen godišnji izvještaj o izvršenju Grada Koprivnice za 2013. godinu. Ostvareno je oko 119 milijuna kuna u odnosu na planirana 162 milijuna, a minus iznosi 11,5 milijuna kuna.

– Imali smo premale prihode za investicije, nedostajalo nam je oko 14 milijuna kuna. No, minus nije stvoren za plaće, nego su to namjenski utrošena sredstva, kojima je poboljšana imovina grada i njena je vrijednost sada oko milijardu i 200 milijuna kuna. Zbog recesije su svi gradovi u okruženju u problemu, ne samo u Hrvatskoj – uvodno je rekla gradonačelnica Vesna Želježnjak.

Gradska je oporba (HDZ, HSS, Hrast, Laburisti) glasovala protiv usvajanja spomenutog izvještaja, a njeni su predstavnici oštro kritizirali financijsku politiku vladajuće koalicije.

– Ništa tu nije dobro. Mi smo u više navrata jasno upozoravali da su želje jedno, a mogućnosti drugo. Stravično je to što je ostvareno samo 119 od 162 milijuna, no svi znamo da je to bio predizborni proračun. Odlasci više od tisuću radnika iz Podravke postaju dugoročan, ogromni problem za gradski proračun s obzirom na smanjenje prihoda od poreza na dohodak. Između ostalog, suludim potezom pokazala se kupovina Peveca. Niste sposobni čak ni vratiti uloženo – rekao je HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan.

U raspravu se potom uključio i vrlo aktivni vijećnik Hrvatskih laburista Siniša Bosanac.

– Pogubno je da se Grad vodi iz sedmorokatnice. Sveučilište je pojelo 20 posto za 344 studenta koji nikome nisu potrebni i donijelo 11,5 milijuna kuna gubitka. Očito je da ova gradska vlast ne može samostalno donositi odluke. Stoga predlažem da se napravi rebalans i utvrde prioriteti ovogodišnjeg proračuna. Ako nastavimo ovako, idemo ravno u bankrot – upozorio je Bosanac.

„Pretvorit ćemo se u provinciju”

Na njegove se riječi nadovezao stranački mu kolega Darko Tetec.

– Prihodi koji se predviđaju za ovogodišnji proračun su nerealni. Trebamo realan proračun, moramo promijeniti prioritete.

Vijećnik HSS-a Miljenko Flajs kazao je kako u gradu nema jasne vizije ni strategije razvoja gospodarstva, a nema ni investicija jer je preskupo.

Ivica Suvalj iz Hrasta također je izrazio zabrinutost.

– Sve gubi smisao. Pretvorit ćemo se baš u neku provinciju, a Koprivnica je prekrasan grad.

Petar Stapar iz SDP- a podsjetio je na teške okolnosti u kojima se nalazimo, a Marijan Lisjak iz HDZ-a pitao je:

– Kad će biti uveden prirez i koliko?

Na kraju je raspravu ‘začinio’ dugogodišnji HDZ-ov gradski vijećnik Stanislav Biondić.

– Ponukao me kolega Stapar da se javim kad je spomenuo bivše gradonačelnike. Slušali smo mi u ovoj vijećnici razne vizije, pa smo tako mogli čuti i viziju da će proračun iznositi 200 milijuna kuna. Pričalo se i o uvjetima za privlačenje investicija, a mi smo kao malobrojna oporba upozoravali da se to neće dogoditi. Tek je pred nama veliki pad prihoda u ovom gradu, ne vidim svijetlu perspektivu ni pokretanje gospodarstva. Ne vidim drugi način izlaska iz koprivničke zbilje od prireza – zaključio je Biondić.

Pohvale knjižnici, učilištu i muzeju

Raspravljalo se na Gradskom vijeću i o još 20 točaka dnevnog reda. Između ostalog, prihvaćena su izvješća o radu Knjižnice i čitaonice Frana Galovića, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica i Muzeja grada Koprivnice. Vijećnici su ravnateljima s govornice uglavnom dijelili pohvale te su konstatirali kako knjižnica zaslužuje veći i primjereniji prostor.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mještani ogorčeni

Općina na nogama: Ne želimo smrad kompostane u svojim domovima, slat ćemo inspekcije da zaustavimo projekt

Vijest da će se u Imbriovcu, mjestu u općini Đelekovec, graditi nova kompostana na mjestu već postojeće, no s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×