COVID SITUACIJA

Ravnatelj koprivničke bolnice poručio da se kontrole obavljaju uz sporiju dinamiku, Devčić: Svi odjeli funkcioniraju

Iako imaju pozitivne djelatnike, naveo je kako uspijevaju obaviti sve poslove.

10:40h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao je konferenciju za medije nakon par tjedana pauze. Prije toga, podsjetimo, poslali su priopćenje u kojemu stoji kako je zabilježeno 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, kazao je kako je situacija s prekidom isporuke lijekova – riješena. Potvrdio je da je dospio dio državnih sredstava namijenjen lijekovima i medicinskom materijalu. Normalizirana je isporuka, naglasio je, dodavši kako je jedan od petero njihovih izvora obustavio isporuku, što – prema njegovim riječima – nije stvorilo probleme. Glede onkoloških bolesnika, istaknuo je kako svi pacijenti imaju puni opseg svojih terapija.

– U Koprivnici su hospitalizirana 53 pacijenta pozitivna na koronavirus, uglavnom na COVID odjelu. Šest je na intenzivnom liječenju, troje koriste respiratore. Posljednjih dana povećao se broj novih pacijenata u bolnici, što govori o dinamici transmisije. Spremni smo na taj trend, ovu smo situaciju očekivali. Najavljeno je da, unatoč prognozama, ne dolazi do smirivanja situacije. Bolnički sustav koprivničke bolnice potpuno je spreman – kazao je Devčić.

Jučer su primili 14 pacijenata, a otpušteno je njih troje. Iako imaju pozitivne djelatnike, naveo je kako uspijevaju obaviti sve poslove.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– Sada je u bolnici pozitivno 12 liječnika i 18 medicinskih sestara. Uskoro će, do ponedjeljak izaći pet liječnika i dvije medicinske sestre. Ostale sestre do kraja studenoga. Određeno je deset samoizolacija. Podaci se mijenjaju. Nažalost, raste dinamika dnevnog prijema pacijenata, dnevno se brojka kreće oko 15. Sustav je održan, očekujemo da će takav i ostati. Procjena je, zasad, da ovakvu dinamiku možemo održati do proljeća, uzevši u obzir dolazak sezone gripe zbog koje primamo pacijente sa sličnim komplikacijama – nastavio je.

Dominiraju pacijenti, od spomenutih 53, od 60 do 70, nekoliko ih ima oko 40 godina. Uglavnom se pojavljuje upala pluća različitih težina i lakše kliničke slike.

– Određeni pacijenti, mlađi, razvili su kompliciranije upale pluća. Kvalitetno su zbrinuti, dio na intenzivnom liječenju, neki su se oporavili i pušteni, drugi na dobrome putu oporavka. Radi brže protočnosti pacijenata i rasterećenja lokalnog laboratorija, odnosno PCR restiranja, tijekom vikenda ući ćemo u ciklus korištenja brzih antigenskih testova namijenjenih prvenstvenom simptomatskim bolničkim pacijentima. Pacijeti koji su simptomatski, imaju COVID simptome, su kandidati. Bit će u izolaciji. Vrlo brzo, u roku sat vremena, dobijemo rezultate. Omogućit će nam bržu trijažu i usporavanje širenja zaraze po bolničkom sustavu. Time ćemo povećati sigurnost sustava. Svi koji su negativni na antigenskom testiranju, dakle, kandidati su za PCR testiranje. Brojke vrijede za danas, sutra će vjerojatno biti drugačije. Trend priljeva pacijenata dosta je velik – pričao je Devčić.

U kontekstu rada pojedinih ambulanta, ravnatelj je objasnio kako se većina pregleda, kontrola, može odraditi, ali potrebno je telefonski kontaktirati, dogovoriti opus prijema i prijelaz trijažne točke. Dinamika je, potvrdio je Devčić, smanjena zbog trijaže i rada liječnika oko COVID pacijenata. Rade u novome sustavu, liječnici su angažirani 24 sata na dan, u svim smjenama.

– Svi bolnički odjeli funkcioniraju, sve hitne i akutne pacijente zbrinjavamo, kao i onkološke i ostale. Pozitivni kolege dolaze s više odjela: internog, radiologije, intenzivnog liječenja, kirurgije… S obzirom na broj liječnika, a imamo ih 155, nemamo probleme zbog kojih bismo tražili pomoć. Nismo ni pomislili na to – zaključio je Devčić.

Ranije je Devčić, podsjetio je jedan od novinara, kazao kako će, bude li potrebe, pomoći varaždinskoj bolnici. Ministarstvo zdravstva, pojasnio je, riješilo je situaciju u susjednoj županiji. Bolnica ima 14 stacionarnih i tri transportna respiratora, napomenuo je. Odgovorio je kako su jedan stariji respirator, prije otprilike četiri tjedna, posudili zagrebačkoj bolnici. Ako će biti zahtjeva, reagirat će. Dodao je kako nije bilo odlazaka koprivničkih djelatnika u druge bolnice.

– Ne bih to lako dopustio uzevši u obzir trenutnu dinamiku. Moramo čuvati svoje ljudske potencijale i dugoročno gledano – završio je Devčić, nadajući se kako neće biti potrebe za odlaskom djelatnika iz jedne u drugu ustanovu.