Noć muzeja

S temom Glazba i glazbeni velikani, održat će se šest izložaba i osam koncerata u Koprivnici i Hlebinama

14:30h
0
Ravnatelj i kustosica Muzeja najvili su program // Foto: Matija Gudlin

Koprivnička Noć muzeja sadržavat će dvije dimenzije – muzeološku, sadržanu u šest izložaba te cjelovečernjeg koncerta u Sinagogi. Izložbe su obuhvaćene u tri gradska prostora – najavio je Čimin.

Za tjedan dana, posljednjeg petka u siječnju Koprivnica odnosno njen gradski muzej po 10. put sudjeluje u Noći muzeja, od dosadašnjih 12.


Kako nas je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin uputio, ovogodišnja tema je Glazba i glazbeni velikani te njihov utjecaj na društvo, te je obećao brojne sadržaje glazbene tematike od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

– Koprivnička Noć muzeja sadržavat će dvije dimenzije – muzeološku, sadržanu u šest izložaba te cjelovečernjeg koncerta u Sinagogi. Izložbe su obuhvaćene u tri gradska prostora – u samom Muzeju, Franjevačkom samostanu i Galeriji Koprivnica te izvan grada, u Hlebinama – najavio je Čimin.

U prizemlju muzeja bit će predstavljeno 35 godina Folklornog ansambla Koprivnica odnosno njihov rad i povijest kroz prikaz narodnih nošnji i vizuala njihovih nastupa. Prvi kat rezerviran je za izložbu posvećenu Tomi Šestaku, jednom od koprivničkih glazbenih majstora.

Nakon večernje mise u crkvi sv. Antuna Padovanskog, iza 19 sati koprivnička orguljašica Natalija Imbrišak izvest će kraći repertoar djela Fortunata Pintarića, uz manju izložbu izvornih notnih zapisa istoga majstora.

Ovogodišnja Noć muzeja bit će bogatija nego ikad dosad // Foto: Matija Gudlin

– U koprivničkoj galeriji bit će predstavljene dvije izložbe. Prva obuhvaća ciklus crteža Iz koncertnog života Fedora Malančeca, a druga koncertnu fotografiju Saše Huzjaka koja govori o velikim koncertima na ovim prostorima proteklih 10-ak godina – uputio nas je ravnatelj Muzeja.

Ni Hlebine neće preskočiti Noć muzeja, gdje će se prikazati izložba Ples v goricaj kako su se kroz narodnu umjetnost počesto prikazivale veselice i zabave.

Čimin se osvrnuo i na adekvatnost i simboliku prostora Sinagoge za ovu priliku.

– Naglasak je na cjelovečernjem koncertu u Sinagogi, na čiji izbor se savršeno nadovezuje i godišnjica oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitza na sam 27. siječnja 1945. godine. Na ovaj način želimo ukazati na potrebu obnove ove zgrade, ako ne i same židovske zajednice – obrazložio je Čimin najavivši da se ne moramo bojati zime, kako će zgrada biti ugrijana na otprilike ugodnih 18 stupnjeva.

Robert Čimin i Maša Zamljačanec // Foto: Matija Gudlin

Kustosica Maša Zamljačanec pobliže nas je upoznala s glazbenim repertoarom u Noći muzeja.

– Na spomenutih šest izložbi, imat ćemo i osam koncerata u tri zgrade u gradu. Ne sjećam se kad je zadnji put bilo toliko sadržaja u jednoj noći. Nakon orguljaškog koncerta Natalije Imbrišak u franjevačkoj crkvi te otvorenja izložbi, krećemo s intenzivnim i dugotrajnim programom u Sinagogi, gdje će nastupati isključivo domaći izvođači, i to volonterski – najavila je kustosica.

Program počinje polusatnim nastupom Folklornog ansambla Koprivnica, nadovezujući se na izložbu. Također, u skladu s izložbom tematiziranom Tomom Šestakom, istoimeno Tamburaško društvo pod vodstvom Antala Papa građane će počastiti svojim nastupom, kao i Umjetnička škola Fortunat Pintarić. I ove se godine u Noći muzeja pridružuje i udruga klasične gitare Allegro.

– Očekuje nas i jedan jam session Jazz kluba, organizacije s kojom redovno surađujemo i planiramo zajednički pokrenuti projekt kuće Malančec.

Posjetitelji će dobiti 600 promotivnih vrećica // Foto: Matija Gudlin

Za kraj nas očekuje, iako akustična, malo žešća izvedba koprivničkog pop-rock benda Letarg – iznijela je M. Zamljačanec glazbeni repertoar u koprivničkoj Sinagogi te nadodala uz hlebinsku izložbu Ples v goricaj, prigodni koncert benda Ogenj.

Uz bogat program u Noći muzeja, ravnatelj Čimin uputio nas je u još neke novosti. Tako će Muzej po prvi put promovirati svoju novu krilaticu pod nazivom “Moj generator kulture” koja je zapravo akronim od Muzeja grada Koprivnice.

– Kultura se sama po sebi podrazumijeva, riječ generator govori o muzeju kao stvaratelju kulture, jer ona više nije samo baština. Kao što i sami vidite, mi se bavimo i koncertima, edukativnim djelatnostima i nakladništvom. Riječ moj upućuje na povezanost građana s djelatnošću Muzeja koja upućuje na to da kultura odnosno kulturni sadržaji muzeja, pripadaju svima nama odnosno zajednici – pojasnio je Čimin i najavio u Noći muzeja, dijeljenje 600-tinjak vrećica s promotivnim materijalima odnosno starijim izdanjima kataloga izložbi, rekavši kako u Muzeju smatraju da njihova marketinška djelatnost mora biti mnogo aktivnija od dosadašnje.

Prema Čiminovim rječima, na ovogodišnjoj manifestaciji očekuje se oko 2200 posjetitelja, nastavno na rast posjetitelja iz godine u godinu, dok će se na pozornici u Sinagogi izvođači izmjenjivati svakih 45 minuta.

– Osnovni cilj Noći muzeja je popularizacija muzejsko-galerijske djelatnosti, a daljnji je približavanje svake izložbe krajnjem korisniku te otvaranjem prema zajednici besplatnim ulazom, jer se kroz godinu mnogi građani ne odlučuju doći u muzej, a ovo je prigoda kada svi izlaze u muzej diljem Hrvatske – zaključio je ravnatelj koprivničkog Muzeja.

U Sinagogi će se održati cjelovečernji koncert // Foto: Matija Gudlin

čitam...