#OSTANITEODGOVORNI

Sin štićenice Doma za starije u Koprivnici: Mojoj su majci donijeli virus od kojeg je umrla

Kad se nakon nekoliko dana koronavirus u trećem navratu opet rasplamsao u domu, ravnateljica je, kažu u županiji, povukla moralni potez i odstupila s dužnosti te otišla u mirovinu. No nakon svega, za sporni dom, poručuju nadležni - karantena i dalje nije opcija.

16:30h
0
Dom za starije i nemoćne Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Koprivnica je jedno od žarišta proboja koronavirusa u domove za starije. 11 je štićenika dosad preminulo, a epidemiolozi procjenjuju da se zaraza ondje neće smiriti još najmanje dva tjedna.

Kako piše vijesti.hrt.hr, njihov je sugovornik prije, sada već tri dana, sahranio majku. Bila je štićenica koprivničkog doma za starije i nemoćne i umrla je od bolesti Covid-19. Posljednji put vidjeli su se krajem veljače jer posjeti nisu bili dopušteni.

– Za zaposlenike to nije vrijedilo, oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka – rekao je za HRT-ov Regionalni dnevnik.

Foto: Ivan Brkić

Kada se zaraza prvi put pojavila u domu, kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice, izolirani su kontakti i činilo se da je sve pod kontrolom. A onda novi šok!

– 21. smo dobili prvu oboljelu osobu koja nije bila iz našeg pula poznatih bliskih kontakata i onda smo se definitivno zabrinuli – rekla je dr. Draženka Vadla, glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, preseljeni su na liječenje u koprivničku bolnicu. Za sve ostale u domu niti tada nije određena karantena.

– Na žalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi i još jedan je razlog, da je ravnateljica koja je poznavala situaciju rekla da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti – rekla je Vadla.

Foto: Ivan Brkić

Kad se nakon nekoliko dana koronavirus u trećem navratu opet rasplamsao u domu, ravnateljica je, kažu u županiji, povukla moralni potez i odstupila s dužnosti te otišla u mirovinu. No nakon svega, za sporni dom, poručuju nadležni – karantena i dalje nije opcija.

– To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju – istaknula je Valda.

Preporuke epidemiologa, s obzirom na treći val proboja virusa u koprivničkom domu, nisu urodile plodom. Hoće li ove sadašnje mjere dati rezultata vidjet će se tek sredinom lipnja.

čitam...