Situacija nije alarmantna, ali… // Evo koje su spolne bolesti najčešće u Podravini i Prigorju

07:07h
0
Ilustracija // foto: IngImage

Spolno prenosive bolesti u Koprivničko-križevačkoj županiji nisu uzele maha, a brojnim edkuacijama među mladima, nastoje se još više smanjiti brojke oboljelih.

Prema riječima dr. Vlatke Janeš Poje, voditeljice Službe za mikrobiologiju u Zavodu za javno zdravstvo županije, najčešće se oboljeva od klamidije i ureaplazme.

– Što se tiče klamidije, u europskom smo prosjeku po broju oboljelih, a oboljelih od HIV-a je daleko manje nego u drugim državama Europske unije – objašnjava dr. Janeš Poje.

Klamidija i ureaplazma su bakterije koje se prenose spolnim putem, a dr. Janeš Poje kaže da točna brojka zaraženih ne postoji, jer se ne zna koliko je kliconoša, a koliko oboljelih.

Prošle godine tako je zabilježen 41 slučaj klamidije i ostalih bakterioloških bolesti u županiji, što je povećanje u odnosu na 2013. godinu, kada je bilo 37 oboljelih, dok ih je 2012. bilo još manje, 22-oje.

U ranijim godinama klamidije gotovo nije ni bilo, a najveći je broj obiljelih zabilježen 2004. kada je bolovalo čak 62-oje ljudi.

– Najčešći simptomi su bol u trbuhu, gušći iscjedak i temperatura, no to je podmukla bolest, jer simptomi nisu uvijek jasni – objašnjava dr. Janeš Poje.

Napomenula je da su iz toga razloga važni redoviti ginekološki pregledi, jer se ranim otkrivanjem spolnih bolesti, sprječavaju neželjene posljedice poput začepljenja jajovoda ili steriliteta. Putem programa Ministarstva zdravlja žene se poziva da besplatno obave PAPA test, temeljem kojega se može posumnjati na neku spolnu bolest ili karcinom cerviksa.

Od kapavca je lani bolovalo dvoje ljudi, u 2013. godini dvoje ljudi je bolovalo od siflisa, a 2001. godine je zabilježen jedan slučaj HIV-a.

U 2012. godini je kod jedne osobe ustanovljeno nosilaštvo HIV protutijela.

– HPV nemamo pod kontrolom, jer se uzorci uzimaju u ginekološkim ambulantama i nalaz ide direktno ginekolozima, no znamo da HPV-a ima dosta, a često je prisutan uz klamidiju, posebno u ženskoj populaciji – kaže dr. Janeš Poje.

Gdje se testirati na spolne bolesti

Da bi se testirali na neku od spolnih bolesti, potrebne su prethodne indikacije te uputnica od liječnika opće prakse ili neke od privatnih ambulanti.

Kao indikacije je dr. Janeš Poje navela sumnju da je pacijent spolno općio s nekim tko ima spolnu bolest ili s nekim tko često mijenja partnere te simptome spolnih bolesti poput bradavica na spolovilu, ranica, iscjetka i slično.

Krv za sifilis i HIV uzima se na odjelu za transfuziju Opće bolnice u Koprivnici, HPV obris se uzima u ginekološkim ambulantama, a za ostale bolesti uzorci se uzimaju u ambulanti za spolno prenosive bolesti na Infektološkom odjelu bolnice.

Ako pacijent nema dopunsko zdravstveno osiguranje, testiranje će platiti oko 150 kuna, ovisno na koju bolest.

– Danas su sve bolesti izlječive antibioticima, ukoliko nije prisutna upala, a kod pacijenata s HIV-om, uzimanjem pametnih lijekova bolest se ne razvija. Važno je na vrijeme otkriti bolest – kaže naša sugovornica.

Potrebna je edukacija o spolnosti od najranije dobi

Iako je spolnih bolesti malo, u Zavodu za javno zdravstvo nastoje da ih uopće nema. – Najvažnija je edukacija u školama te se djecu, ali i odrasle, treba učiti kako da štite svoje zdravlje. Isto tako, važno je mlade savjetovati da prvi spolni odnos odgode što je kasnije moguće, kada je sluznica otpornija i zrelija. Upravo se kod mladih ljudi, koji rano postaju seksualno aktivni, javljaju spolno prenosive bolesti. Preventiva i ponavljanje istih stvari su najbitnije stavke, jer ne moramo biti bolesni da bi se adekvatno štitili i ponašali zrelo – zaključila je dr. Vlatka Janeš Poje.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW