22.9 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Sporna nabava/Josip Pobi nije kriv: U zakonu više nema takvog kaznenog djela
S

Ne propustite

Josip Pobi, kao prvooptuženik, te komunalno poduzeće Komunalac, kao drugooptuženik, na koprivničkom Općinskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbe za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Pobija se teretilo za izravno dogovaranje poslova s društvima Moment d.o.o. iz Koprivnice, te Metal-rez iz Velike Gorice u vremenskom periodu od kolovoza 2003. do kolovoza 2004.godine, dakle bez postupka javnog prikupljanja ponuda u poslovima vrijednima do 200 tisuća kuna, iako je zakonski maksimum 20 tisuća kuna.

Na taj je način spomenuta društva doveo u privilegirani položaj u odnosu na druge prilikom dobivanja posla. Nadalje, stoji u optužnici, Pobi je, svjestan svog nezakonitog postupanja, sve to prikrivao u poslovnoj dokumentaciji Komunalca na način da je prikazivao kako je postupak nabave proveden prema zakonu.

Tako je Komunalac Momentu u kolovozu 2004. platio 205 tisuća kuna za posao izvođenja električnih i gromobranskih instalacija na drvene štandove na Gradskoj tržnici, a posao je dogovoren izravno. Isto je učinjeno i u slučaju Metal-reza, koji je izradio metalnu ogradu reciklažnog dvorišta vrijednu 67 tisuća kuna, sve u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Pobi se branio kako je svjedok Rajko Čavić, voditelj prodaje i nabave, zaposlen u Komunalcu do 2005., obavljao poslove oko sređivanja dokumentacije, prikupljanja i slanja ponuda, te mu je potpuno vjerovao. Njegov šlamperaj u poslovnoj dokumentaciji primijetio je tek kasnije, kada je ovaj premješten na drugo radno mjesto, u sektor razvoja investicija. Smatra kako je Čavić sve to učinio u namjeri da mu smjesti te dođe na njegovo radno mjesto. Sud je saslušao i 17 svjedoka, te iskaze dva vještaka.

Izmjenama kaznenog zakona, 1.siječnja ove godine, u njemu više ne postoji kazneno djelo ‘stavljanje pravne osobe u povoljniji položaj prigodom dobivanja sredstava ili drugih pogodnosti koje joj se ne bi priznale prema postojećim propisima’.

Budući da nadležni državni odvjetnik nakon izmjena Kaznenog zakona nije promijenio optužnicu, a kazneno djelo za koje se tereti ne može se svrstati ni pod koje drugo te iz činjenica ne proizlazi da bi on svojim postupanjem prouzročio štetu onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti, Pobi je oslobođen optužbe jer kazneno djelo koje mu se stavlja na teret prema optužnici više nije kazneno djelo, pa je shodno tome oslobođena i pravna osoba, Komunalac.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili trostruku krunu

Graničar iz Đurđevca imao sezonu iz snova, Radman: Fokus je na domaćim dečkima, a u subotu možemo ostvariti najveći uspjeh u povijesti

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca proživljava svoje najuspješnije dane. Seniorska momčad s gotovo pa savršenim omjerom okitila se naslovom prvaka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×