26.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
konferencija za javnost

Stožer donio nove mjere: Maske se nose u kafićima i zatvorenim prostorima, na otvorenom samo preporuka, nove mjere i za svadbe
S

Pozivamo sve na još strpljenja, racionalnost, solidarnost, zaključio je.

Ne propustite

Danas u podne Nacionalni stožer civilne zaštite sazvao je pressicu na kojoj je javnosti prezentirao nove mjere.

– Brojevi novozaraženih koronavirusom se povećavaju, današnju brojku od 181 novih ne bih ocijenio realnom jer su rezultati provedeni u nedjelju kad je najmanje testiranja. Objektivnu sliku dobivamo tek od srijede do nedjelje, kada maksimalno rade svi laboratoriji – rekao je Božinović.

Dodao je da ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom, iako ona ne odudara od one u Europi.

– Temeljna obrana je distanca, higijena ruku te nošenje maski. Od trenutka popuštanja mjera u svibnju stožer je uglavnom išao s apelima prema svima da se ponašaju odgovorno, a to znači primjenu tih temeljnih uputa. Velik dio građana je to prihvatio, hvala im, ali dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, to ne čini – rekao je.

– Zbog tih drugih su države, a tako i Hrvatska, prisiljene na mjere. Propisali smo odluke za okupljanja na kojima se očekuje preko 50 osoba. To su posebne preporuke za kulturne programe, kinoprojekcije, svadbe, sportske događaje – rekao je Božinović.

Organizator za svako takvo okupljanje treba tražiti dozvolu od stožera, najmanje pet dana prije, a oni će odgovoriti u roku od 48 sati. Oni kojima se odbije ne smiju se održati.

Nadalje, maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima, a maske trebaju nositi i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom.

– Maske se ne moraju koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća. Ovim dvjema odlukama smatramo da možemo smanjiti širenje. Drugi cilj koji postižemo je izbjegavanje zabrana i zatvaranje – rekao je Božinović.

Istaknuo je da odluke stupaju danas.

– Za sutra planiramo set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata. Procjenjujemo da je maske na otvorenom dobro nositi tamo gdje nije moguće osigurati distancu – kazao  je Božinović.

Pozivamo sve na još strpljenja, racionalnost, solidarnost, zaključio je.

– HZJZ je pripremio niz uputa, većina se odnosi na rad ugostiteljskih objekata. Danas stupa na snagu nova preporuka za maske. U svim situacijama na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak preporuča se nošenje maske, kao što su redovi na bankomati, autobusna stajališta – kazao je Capak.

Hospitaliziranih je 404, a na respiratoru je 27 osoba.

Alemka Markotić rekla je da je intenzivna na Zaraznoj uglavnom popunjena.

– To je dinamičan proces, tijekom dana se otpuštaju i primaju bolesnici. Sve je pod kontrolom – rekla je.

Ministar Vili Beroš napominje kako nije točno da imamo manjak liječnika koji znaju raditi s respiratorima.

– Imamo preko 800 respiratora, a radimo sve da budemo pripravniji, nabavljamo nove respiratore, dok je u zadnjih mjesec dana zaposlen je 141 djelatnik koji pomažu epidemiolozima – kazao je.

Capak je dodao kako se maske preporučuju svugdje gdje se ne može držati razmak, a na sprovodima je dopušteno do 50 ljudi.

– Istina je da je na ajednici Upravnog odbora Hrvatskog epidemiološkog društva nekoliko članova predložilo da se samoizolacija skrati na deset dana, iz razloga što je nakon desetog dana taj rizik oboljenja značajno manji. Računamo da šest do 10 posto ljudi oboli u ta četiri dana, a velik je gospodarski gubitak. Možda bi to skraćivanje smanjilo skrivanje kontakata. No, na tadašnjoj sjednici Upravnog odbora je odlučeno da će samoizolacija ostati 14 dana, no to ćemo još razmotriti – rekao je Capak.

Capak je zaključio kako smatra da su odluke donesene u pravo vrijeme.

–  S ovim odlukama računamo da ćemo zaustaviti porast novooboljelih. Napravit ćemo sve da do lockdowna više nikad ne dođe – kazao je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Predivno

PRIRODNI FENOMEN Na nebu iznad Podravine zanimljiva pojava, evo o čemu se radi

Na nebu iznad Podravine mnogi su primijetili zanimljivu pojavu - cirkumhorizontski luk. Riječ je o pojavi iz obitelji halo, kako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×