PREDSTAVLJANJE

Stožer potvrdio nove mjere. Alkohol se određeno vrijeme neće prodavati, ograničen broj ljudi, sport bez gledatelja…

U Koprivničko-križevačkoj zabilježeno je deset novih slučajeva.

12:22h
0
Screenshot Index.hr
Screenshot Index.hr

Stožer civilne zaštite RH objavio je kako danas imamo 2421 novi slučaj zaraze koronavirusom. U Koprivničko-križevačkoj zabilježeno je deset novih slučajeva. U 12 sati članovi Stožera direktno su se objavili javnosti, predstavivši nove epidemiološke mjere za suzbijanje širenja virusa.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako se broj zaraženih u svijetu popeo do 43 milijuna. U Hrvatskoj je, dodao je, također došlo do porasta. Smatra kako neke od susjednih zemalja imaju i teže situacije od Hrvatske te broj raste diljem svijeta. Naveo je kako svaka županija ima svoje mikrožarište, no nema osobito velikih.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o zdravstvenom sustavu koji će, naglasio je, biti osnovni izazov, odnosno njegovo potencijalno preopterećenje. Potvrdio je kako će pokrenuti Arenu kao mjesto za zbrinjavanje pacijenata i aktivirati dodatne kapacitete.

– Svi skupa, sami, odlučujemo o našoj budućnosti. Virus ne može zaraziti ako mu to ne dopustimo. Moramo paziti na higijenu, nositi maske i dezinficirati ruke – kazao je Beroš.

Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

Načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako su ujutro imali sastanak s premijernom Andrejom Plenkovićem te ministrima.

Foto: Ivan Balija
Vili Beroš // Foto: Ivan Balija

– Pripremili smo odluku koja će sutra stupiti na snagu, u ponoć. Ograničavaju se okupljanja i uvode druge nužne mjere kako se virus ne bi širio. Naglasio bih kako donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom 1,5 metara. Mjere su i zabrana održavanja svih okupljanja s više od 50 osoba, na svadbama može biti najviše 30 osoba, na pogrebima također. Na ostalim privatnim okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati najviše do 22 sata, a svadbe do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najviše do kraja radnoga vremena objekta u skladu s odlukama. Obvezno je dostaviti obavijest o okupljanjima, na kojima se očekuje više od 30 osoba, nadležnom ravnateljstvu civilne zaštite. Potrebno je voditi pisanu evidenciju. Zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kada se ne može držati distanca od 1,5 metara. Ujedno se moraju nositi maske prilikom ulaska na groblje, što je povezano s blagdanom Svih svetih. Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju od 14 dana, tada ćemo procijeniti kako ide provedba te odlučiti hoće li se što promijeniti ili produžiti – izjavio je Božinović.

Davor Božinović // Screenshot

Mjere se ne odnose na profesionalne umjetničke programe, vjerske obrede, muzeje i galerije i slično, jer za njih postoje posebni protokoli, potvrdio je Božinović.

– Glede radnih mjesta, poslodavci moraju zabraniti dolazak radnicima s povišenom temperaturom i problemima s dišnim organima. Preporučuje se smanjivanje kontakta između zaposlenika, uvođenje rada od kuće, klizno radno vrijeme, rad od kuće i smanjenje fizičkih sastanaka. Kontrolu će provoditi službenici ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i stožeri civilne zaštite. Lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere – zaključio je Božinović.

Capak je, na upit novinara, najavio kako će vjerojatno smanjiti mjeru samoizolacije na deset dana.

Alemka Markotić // Screenshot: YouTube

– Mjere su ozbiljne, stroge. Sve će ovisiti o tome koliko će ih se ljudi pridržavati. Krenuli smo u ozbiljnije kontrole. Poanta je da prihvatimo kako samo zajednički, solidarno možemo iz ovoga izaći. Trendovi su takvi da će brojevi i dalje rasti. Vrijeme je da se svi uozbilje. Postoji mogućnost promjene mjera, naravno. Idemo i s preporukom svima u Hrvatskoj – provjetravajte prostore, to je jedan od načina kako se boriti protiv širenja koronavirusa. Mjere su, prije svega, usmjerene na održavanje distance. Kada bi se svi toga pridržavali, ne bi bilo potrebe ni za kakvim mjerama. Bliske kontakte, fešte i slično, treba staviti sa strane. To su događaji na kojima se virus najbrže širi. Posljedica toga je opterećenje zdravstvenog sustava – zaključio je Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, podsjetila je, koji misle da je virus neozbiljna bolest, zapravo vrlo ozbiljna i komplicirana za rješavanje. Svi se moraju čuvati, naglasila je, posebice rizične skupine.

čitam...