Mirenje nije uspjelo

ŠTRAJK Prosvjetari od sutra kreću s borbom za veće plaće, doznali smo hoće li kod nas biti nastave

Pitali smo ravnatelje koprivničkih srednjih i osnovnih škola hoće li sutra biti organizirane nastave s obzirom na najavljeni štrajk.

16:00h
0
Školska nastava
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Škole sutra kreću u štrajk, mirenje sindikata i Vlade danas nije uspjelo, piše 24sata. Branimir Mihalinec je rekao kako su u Vladi odbili njihove zahtjeve te da su ponudili kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od listopada i 2 posto od lipnja sljedeće godine. To im je bilo neprihvatljivo i zbog toga je mirenje propalo. Plan za štrajk je da će sutra štrajkati svi, a naredne dane svaki dan po nekoliko županija, prema dogovoru.


Pitali smo ravnatelje koprivničkih srednjih i osnovnih škola hoće li sutra biti organizirane nastave s obzirom na najavljeni štrajk.

Zlatko Martić//Foto: Ivan Brkić

– Kod nas u školi nastava će biti redovna za sve učenike. Kolege koji ne budu radili, koji će biti u štrajku, mijenjati će kolege koji će biti prisutni u školi. Nastave će biti, to je naša obveza, moramo zbrinuti djecu – rekao je Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

Upitali smo ga i što će biti s učenicima čiji će roditelji odlučiti podržati štrajk ne slanjem djece u školu.

– Neopravdanih neće biti. Roditelji moraju ispričati svoju djecu, to je njihova zakonska obveza i ako to učine neće biti nikakvih problema – izjavio je ravnatelj. Koliko će nastavnika iz Obrtničke škole ići u štrajk, ravnatelj nije znao reći niti će to znati do sutrašnjeg dana kada će se u jutarnjim satima održati sastanak.

Futsal ekipa kod gradonačelnika
Manuela Gregurić //Foto: Ivan Brkić

– Ovisno o iskazu interesa naših nastavnika za sutrašnji štrajk nastava će biti održana ili neće biti održana. Ako će se javiti dovoljan broj djelatnika koji žele raditi, nastave će biti – jasno nam je rekla Manuela Gregurić, ravnateljica Srednje škole Koprivnica.

– Mi jednako moramo omogućiti uvjete ljudima koji žele raditi i ljudima koji žele štrajkati. Tek sutra ujutro ćemo znati hoće li biti nastave ili ne. Ne možemo im reći “nemojte doći”, sutra je radni dan. Obveza učenika je da dođu u školu, radni je dan – ponovila nam je za kraj ravnateljica Gregurić.

Foto: Ivan Balija
Vjekoslav Robotić // Foto: Ivan Balija

– Budući da je štrajk najavljen, sutra ujutro će biti skup zaposlenika i nakon toga će se sve znati. Ja kao poslodavac moram ispoštovati i pravo na rad i pravo na štrajk. Djeca sutra ujutro moraju doći u školu, a shodno broju nastavnika, koji ja sad u ovom trenutku ne znam, vidjet ćemo hoće li biti moguće organizirati nastavu pa makar i u reduciranom obliku odnosno rasporedu. Ako će više od pola nastavnika iskoristiti pravo štrajka djecu ćemo pustiti kućama – rekao je ravnatelj Gimnazije Fran Galović, Vjekoslav Robotić.

Robotića smo pitali i hoće li biti neopravdanih sati za djecu roditelja koji će podržati štrajk i dozvoliti im da ostanu kod kuće.

– Svatko je odgovoran za svoje dijete, a da li će podržati štrajk ili ne to je njihova osobna stvar. Što se tiče toga, mi imamo pravilnik koji regulira izostanke učenika s nastave po kojem roditelj može opravdati  izostanak djeteta, no prijašnja iskustva pokazuju da naši učenici dolaze u školu u ovakvim situacijama – rekao je Robotić te naglasio da bi bilo dobro da se roditelji solidariziraju s prosvjetnim djelatnicima, ali možda ne način da ne šalu djecu u školu već da potporu daju na neki drugi način.

Foto: Matija Gudlin
Krešo Grgac // Foto: Matija Gudlin

– Ja ne znam koliko će se ljudi odazvati štrajku, to ću znati tek sutra ujutro. U svakom slučaju djeca dolaze u školu. Pokušati ćemo zbrinuti svu djecu ako bi se i dogodilo da nastavu nećemo moći održati u regularnom obliku – rekao je ravnatelj Osnovne škole Braća Radić, Krešo Grgac. U odluku roditelja hoće li poslati svoju djecu u školu ili ne ravnatelj, kako sam kaže, ne može ulaziti te smatra da svatko sam za sebe tu odluku mora donijeti.

– Mi smo na raspolaganju za sve naše učenike što se tiče sutrašnjeg dana – za kraj je izjavio Grgac.

Foto: Matija Gudlin
Sanja Prelogović // Foto: Matija Gudlin

– Svaki roditelj ima pravo poslati svoje dijete u školu, mi ćemo zbrinuti djecu. Ako djeca ne dođu, neće imati neopravdano – rekla je kratko i jasno Sanja Prelogović, ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester.

Ravnateljicu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, Gordanu Gazdić Buhanec pokušali smo dobiti u nekoliko navrata, no nije nam uspjelo.

Podsjetimo, sindikati su tražili povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

čitam...