Komentirali projekt RCGO-a

Švegović i Jakupić studiju Piškornice nazvali neozbiljnom, načelnik: Onima koji me nazivaju lašcem reći ću samo da su papiri za USKOK na stolu

Alternativa koju predlažu je plazma tehnologija, kojom se uz pomoć solarnih baklji koje postižu temperaturu od 8000 stupnjeva spaljuje otpad i pretvara u atome, a štete za okoliš nema.

15:43h
0
Foto: Sanjin Bojić

Studija izvedivosti RCGO-a Piškornica bila je tema na koju su se danas osvrnuli predsjednik Udruge Zelena Piškornica, dr. Ivica Jakupić, i načelnik općine Koprivnički Ivanec, Mario Švegović. Prema njima, mnogo toga iz studije objavljene na stranicama tvrtke ‘ne drži vodu’ i ne odustaju od toga da je riječ o skupom i besmislenom projektu.

– Glavni je problem što se grade četiri Marišćine (centar za gospodarenje otpadom kraj Rijeke, op. a.) u jednom Koprivničkom Ivancu, sedam kilometara od Zrinskog trga. Zašto se to dozvoljava? Netko u tome ima svoj interes, a to sigurno nisu građani, njih se ništa ne pita. Referendum su nam zabranili, političari nešto jamraju po toj temi, ali nitko od njih nije ozbiljno zagrizao – rekao je Jakupić.

Ivica aJakupić // Foto: Sanjin Bojić

Dodao je da uskoro dolaze parlamentarni izbori, a onda će se građane ipak nešto pitati. Zato će Udruga Zelena Piškornica, iako nisu politički nastrojeni, savjetovati svima koji će željeti slušati da glasaju za one političke opcije koje se jasno protive izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, a ne glasaju za one koji se za njega zalažu.

– Tko ima obraza i želudac da strpa smeće iz četiri županije u moje dvorište – pita se Jakupić.

Istaknuo je probleme s lokacijom RCGO-a, koji je na šljunčanom tlu, kakvo je svugdje uz Dravu. Zato predlaže Bilogoru, gdje je debeli sloj gline u zemlji tako da štetne tvari ne mogu zagaditi tlo tako lako.

– U studiji je novo to što predlažu da otpadne vode idu u javnu odvodnju Grada Koprivnice, u kanalizaciju, a dosad su išle u potok Gliboki – također naglašava Jakupić.

Kako kaže, biootpad koji se spominje u studiji nije ništa drugo nego dovezeni mulj s pročistača, u kojemu ima tko zna što.

Detalj s jednog pd prosvjeda // Foto: Sanjin Bojić

– I to će biti pakirano kao kompost tako da si ga možemo staviti pod paradajz. Ja prvi ne budem – siguran je Jakupić.

Alternativa koju predlažu je plazma tehnologija, kojom se uz pomoć solarnih baklji koje postižu temperaturu od 8000 stupnjeva spaljuje otpad i pretvara u atome, a štete za okoliš nema. Uz to, proizvodi se struja koja ponovno pokreće pogon, tako da je samodostatan.

– Ta tehnologija postoji, nije jeftina, ali postoji. Košta 120 milijuna eura i može spaljivati 180 tona dnevno, a obrađuje sav otpad osim radioaktivnog. Piškornica bi koštala 500 milijuna kuna. To ne znači da bismo prestali odvajati i reciklirati, ali onaj otpad koji se ne odvoji išao bi u plazmu, što je opet bolje nego zastarjelo rješenje RCGO-a. Umjesto da plaćamo penale i trujemo Podravce, možemo napraviti obradu otpada plazmom – uvjeren je Jakupić.

Načelnik Švegović istaknuo je da je neozbiljno što je objavljen samo sažetak studije, a da se mjere zbog koronavirusa koriste kako bi se izbjegla javna rasprava.

Mario Švegović // Foto: Sanjin Bojić

– Koja je funkcija centra ako se želi smanjiti stvaranje otpada? Što će raditi ako svi odvajamo otpad, a ako pak ne odvajamo, plaćat ćemo penale? Za one iz tvrtke Piškornica sanacijsko odlaglište koji me nazivaju lašcem mogu samo reći da su papiri za USKOK na stolu – izjavio je Švegović.

– Pozivanje državnog inspektorata da određuje količinu otpada je smiješno, za to je potrebna geodetska tvrtka koja to snima. Mi imamo 3D snimku, a po javnim podacima oni brojke krivo prikazuju – dodao je Švegović.

Zaključuje da postoje i drugi modeli, kao i druge lokacije za odvoz otpada te da nema razloga da se smeće iz četiri županije dovozi upravo u Koprivnički Ivanec.

– Da, ja sam prije 12 godina digao ruku za taj centar. No, to je bilo drugo vrijeme, kada nije bilo plaćanja penala i nije bilo odvajanja otpada. Stvari su se promijenile, nastupili su novi momenti – zaključio je Švegović.

čitam...