Sveučilište Sjever // Američki predavači govorili o svjesnosti, duhovnosti i akademskom pisanju

20:05h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva - Marko Murković
Ilustracija // Foto: Arhiva - Marko Murković

Svoja razmišljanja i ideje s koprivničkim studentima, profesorima, ali i svima ostalima željnima znanja podijelili su danas na Sveučilištu Sjever Izv. prof. dr. sc. Terry Koenig, izv. prof. dr. sc. Richard Spano te doktorandica Sherry Warren.


Djelatnici poznatog američkog Sveučilišta Kansas specijalizirali su se u području socijalnog rada, a na današnjem predavanju govorili su o svjesnosti, duhovnosti te kako redovitim vježbama unaprijediti ta stanja na osobnoj razini.

Predavanje je započelo na vrlo neuobičajen način. Doktorandica Warren zatražila je od uzvanika da ustanu te odrade brzinsko razgibavanje kako bi odmah u početku dobili osjećaje smirenosti i opuštenosti.

Warren je pretjerano razmišljanje naglasila kao najveću prepreku u ostvarivanju duševnog mira te ga slikovito usporedila s preživanjem kod krava, želeći pritom prikazati da nam beskorisnih informacija nikad nije dosta pa nepotrebno ponavljamo iste postupke.

Postoje mnoge vježbe koje pomažu u ostvarivanju duhovnosti i podizanju svjesnosti, a kao najkorisnija izdvojena je meditacija, koja nas u šest koraka vodi od fokusiranja na određeni problem pa sve do njegova konačnog priznavanja, odnosno označavanja.

Kasnije tokom dana američki su predavači održali još jedno predavanje, no ovog puta samo za studente novinarstva, a tema je bila akademsko pisanje.

U svome četverodnevnom posjetu Hrvatskoj, Izv. prof. dr. sc. Terry Koenig, izv. prof. dr. sc. Richard Spano te doktorandica Sherry Warren imali su priliku razgovarati s brojnim studentima i profesorima, a najviše ih je zaintrigirao slučaj sirijskih migranata i njihov prolazak kroz Koprivnicu.

Svoja iskustva podijelili su s polaznicima Sveučilišta Sjever, ali kako i sami kažu, s novim velikim iskustvom vraćaju se kući.

čitam...