WARP SPEEED

Tko će prvi proizvesti cjepivo za koronavirus? Tri američke kompanije predvode u utrci za pronalazak lijeka!

11:23h
0
Korona Virus
Foto: Ilustracija // Twenty20

Američka vlada ulaže milijarde dolara u razvoj cjepiva za COVID-19 u nadi da se što prije stane na kraj pandemiji, a ModernaPfizer i Novavax tri su najveća favorita, prenosi CNN Health.

Američka vlada pokrenula je takozvanu operaciju “Warp Speed” kojom se obvezala na financijsku pomoć tešku nekoliko milijardi dolara kako bi se proces razvoja cjepiva ubrzao, a da se pritom pridržavaju pravila o sigurnosti i učinkovitosti.

Cilj operacije Warp Speed jest proizvesti 300 milijuna doza cjepiva do siječnja 2021godine. Rezultati prve faze testiranja cjepiva triju spomenutih kompanija vrlo su obećavajući, ali treća faza bit će od ključne važnosti kako bi cjepivo bilo odobreno za upotrebu, a naposlijetku i za distribuciju.

Prva faza uključuje testiranje cjepiva na maloj skupini ljudi kako bi se provjerila sigurnost ubrizgane doze, a druga faza provjerava učinkovitost te uključuje veću skupinu dobrovoljaca i pacijenata. Treća, završna faza testiranja svih potencijalnih cjepiva, u ovom slučaju za COVID-19, uključivat će skupinu od 30 tisuća ljudi, a ako rezultati budu pozitivni, kompanije će tražiti odobrenje za proizvodnju od Nacionalnog instituta za zdravlje.

1. Moderna

Moderna, kompanija iz Massachusettsa, objavila je da je testiranje njihovog cjepiva mRNA-1273 ušlo u treću fazu te će uključivati 30 tisuća volontera. Zasad su objavili rezultate prve faze koja je izazvala imunološku reakciju, a to je ono što su željeli postići. Što je doza bila veća, reakcija imunološkog sustava bila je snažnija. Više od polovine sudionika imalo je nekoliko nuspojava: umorgroznicaglavobolja i bolovi u mišićima, a simptomi su se pogoršavali s povećanjem doze.

2. Pfizer

Pfizer je, u suradnji s njemačkom kompanijom BioNTech, razvio nekoliko varijanti potencijalnog cjepiva, a testiranja će se odvijati u 39 američkih saveznih država, Argentini, Brazilu i Njemačkoj. Ako testiranje bude uspješno, Pfizer se nada da će 100 milijuna doza cjepiva biti dostupno do kraja godine, a čak 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine. Njihovo cjepivo također je izazvalo reakciju imunološkog sustava te su sudionici proizveli antitijela, a simptomi groznice, temperature i umora trajali su najviše dva dana.

3. Novavax

Treći favorit, Novavax, sa sjedištem u Marylandu, izjavio da je da bi treća faza testiranja trebala započeti idući mjesec. U prvoj fazi testirali su 131 sudionika, a nakon dvije primljene doze, proizveli su četiri puta veću razinu antitijela od pacijenata koji su se oporavili od COVID-19 bolesti. Od 106 sudionika koji su primili cjepivo, petero ih je razvilo snažne simptome, poput bolova u mišićima i zglobovima, mučnine i blage temperature. Simptomi su, kao i kod Pfizerovog cjepiva, trajali najviše dva dana.

čitam...