Mišel Jakšić // Foto: Mateo Alečković

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, kako god okrenuli i koju god analizu izvadili, apsolutni je pobjednik ovih izbora, a Koprivnica je potvrdila svoj status utvrde SDP-a.

Naravno, ovdje ne smijemo zaboraviti đurđevačkog Hrvoja Jančija s premoćnih 67,74 posto glasova, no tamo SDP i HDZ više nemaju na izborima što ni tražiti jer su nezavisni svojim vođenjem grada zauzeli neoborivu poziciju.

HDZ gubitnik u Koprivnici

Jakšić je osvojio respektabilnih 59,17 posto, što bi u prijevodu bilo 6031 glas, odnosno njih 765 više nego na izborima prije četiri godine i time je u prvom krugu nadvladao čak četiri, ali ne baš jaka protivnika.

U gradu je najveći gubitnik HDZ, no oni nisu ni mogli očekivati drukčiji rasplet s kandidatom za kojeg nitko nije čuo. Tako je Franjo Marković osvojio tek 1280 glasova, više nego duplo manje od Krešimira Papca prije četiri godine, koji je bio u drugom krugu s Jakšićem.

Bolji od Markovića bio je Mrežin Ivica Suvalj s 1360 glasova.

Mario Rajn ima dva razloga za zadovoljstvo

Ako tko može biti zadovoljan ishodom ovih izbora, onda je to križevački Mario Rajn, a za to ima čak dva razloga.

Mario Rajn // Foto: Sanjin Bojić

Prvi je plasman za gradonačelnika, gdje je dobio i više glasova nego na zadnjim izborima, što možda ni sam nije očekivao, no samo s obzirom na to da je kandidata bilo osmero.

Rajn je dobio 43,98 posto, odnosno 3384 glasova, što je više od 40,12 posto 2017., kad je bio u ringu s Hrgom.

Drugi su razlog za zadovoljstvo tri mandata u Županijskoj skupštini, a kako nitko nema većinu, Rajn će ostvariti mnoge blagodati sa svojom trojkom.

U drugi krug ide s Matom Devčićem, koji je tamo dospio zahvaljujući stranačkoj mašineriji HDZ-a, no realne su mu šanse za pobjedu slabe. Dobio je 1041 glas, što iznosi 13,53 posto.

U Đurđevcu nezavisni uništili SDP i HDZ

U Đurđevcu je situacija kristalno jasna. Nezavisni Hrvoje Janči osvojio je 300 glasova više nego prije četiri godine, a i onda ih je imao zavidan broj. Sada je osvojio 67,74 posto, što je 2377 glasova.

Kešer, Koren, Koren, Kešer… 

U borbi za župana, iako je bez stranačke vojske osvojio respektabilan rezultat, Željko Lacković je u mrtvoj trci izgubio borbu za drugi krug za samo 600 glasova.

Prednost je otišla u ruke SDP-ovom Mladenu Kešeru, koji je s 25,63 posto i 11204 glasova u drugom krugu s Mrežinim Korenom.

Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer i Darko Koren // Foto: Ivan Balija

On je pak dobio povjerenje 15608 birača, odnosno 35,71 posto, ali što je 2440 manje nego 2017., no opet očekivano s obzirom na to da bi županu, ako pobijedi, ovo bio četvrti mandat.

Županijska skupština iziskuje posebne vještine za uspostavljanje većine

Što se pak Županijske skupštine tiče, tu je situacija najkompliciranija i iziskuje mudro slaganje križaljke.

Većinu nema nitko, ni SDP ni HDZ, i to ni u sinergiji s Mrežom i HSS-om.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

HDZ je osvojio 2809 glasova manje od posljednjih izbora, a ispred njih je nezavisni Željko Lacković, koji je pak dobio 763 glasa više te isto mandata koliko i HDZ, njih osam i time je ostvario izuzetno povoljan položaj.

Mrežin Darko Koren sa svoja četiri mandata nije polučio dobar rezultat, no već je pokazao da mu slagalice dobro idu.

Manje je glasova nego 2017. dobio i SDP, njih čak 3251, iako imaju najviše, 10 mandata u skupštini što im je donijelo povjerenje 13228 birača.

Više o aktualnom stanju s brojem mandata u skupštini, pročitajte ovdje.

Slijedi nam kampanja za drugi krug u par općina, Županiji i Križevcima, a ponovo glasamo 30. svibnja.

Na izbore je u županiji izašlo 47,3 posto birača, a u drugom će ih krugu vjerojatno biti i manje.