Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića

Tomislav Matić pitomačku publiku upoznao s poviješću i Preradovićima

Javno predavanje i izložba organizirani su u sklopu projekta Hrvatskog katoličkog sveučilišta Obitelj kroz povijest – iskazi.

08:26h
0
Foto: Kuća Petra Preradovića

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, nedavno je održano predavanje Žumberački uskoci i potraga Dušana Preradovića za obiteljskom prošlošću s popratnom izložbom pisama i povijesnih dokumenata.

Predavanje je održao dr. sc. Tomislav Matić, poslijedoktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištu Ca Foscari u Veneciji i Katoličkom sveučilištu Pazmany Peter u Budimpešti.

Objavio je dvije popularno-znanstvene knjige ((Ne)poznati Hrvati i Iščezla Hrvatska) i niz članaka u znanstvenim časopisima i zbornicima radova. Sudjelovao je u projektima Sveučilišta u Oxfordu, Austrijske akademije znanosti i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

– Drago mi je što u Grabrovnici ima toliko interesa za povijest i za Preradoviće. Bio mi je užitak govoriti ovako zainteresiranoj publici. Prošlost Preradovića dovoljno je zanimljiva da se o njoj napišu romani tako da se nadamo da će ovo predavanje potaknuti buduće proučavanje i možda potaknuti interes na široj, nacionalnoj razini – kazao je.

Javno predavanje i izložba organizirani su u sklopu projekta Hrvatskog katoličkog sveučilišta Obitelj kroz povijest – iskazi i nositelji identiteta središnje i sjeverozapadne Hrvatske od kasnog srednjeg vijeka do modernog doba (HKS-2019-02).

Foto: Kuća Petra Preradovića
Foto: Kuća Petra Preradovića
Foto: Kuća Petra Preradovića
Foto: Kuća Petra Preradovića
Foto: Kuća Petra Preradovića