15.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Tribina HNS-a: Koprivnica zna, hoće i može raditi na energetskoj učinkovitosti
T

Ne propustite

– Koprivnica je grad koji zna, hoće i može raditi na energetskoj učinkovitosti i ja sam uvjerena da će, po završetku aplikacijskog procesa, gradska uprava vrlo brzo raspisati i natječaj za građane, kako bi poboljšali energetsku učinkovitost svojih domova – kazala je to Borka Bobovec, pomoćnica ministrice graditeljstva i prostornog uređenja na tribini u Koprivnici.

Naime, Programom energetske obnove obiteljskih kuća planira se obnoviti po dvije tisuće kuća godišnje u cijeloj zemlji, a mjere energetske učinkovitosti usmjerene su na poboljšanje učinkovitosti sustava grijanja, zamjenu energente ekonomski i energetski povoljnijima te posebice na upotrebu obnovljivih izvora energije.

Građani će tako moći obnovi vanjsku ovojnicu kuće uz 40 posto bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te 10 posto koji će osigurati jedinice lokalne samouprave, za zamjenu sustava grijanja predviđeno je 30-postotno sufinanciranje Fonda, jednako kao i za korištenje obnovljivih izvora energije.

Osim Fonda i jedinica lokalne samouprave, kao izvori sufinanciranja predviđeni su i strukturni fondovi EU, a moguće je i sudjelovanje građana, i to putem stambenih štedionica i kredita.

Kao koristi provedbe ovog Programa navode se smanjenje  izdataka građana za energiju u iznosu od 116 milijuna kn godišnje, ali i smanjenje emisija CO2 od oko 72000 tona godišnje. Nadalje, Programom se osigurava posao za 3000 ljudi godišnje te se potiče domaća industrija toplinskih izolacijskih materijala.

Manji režijski troškovi, bolja toplinska ugodnost, manji prodor vanjske buke, manji troškovi održavanja, koji u kompletu povećavaju vrijednost nekretnine, najveći su benefit za građane, naglašeno je na tribini.

Pomoćnica ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Borka Bobovec istaknula je i kako je izrađen i Program energetske obnove višestambenih zgrada, koji bi u idućih mjesec dana trebala prihvatiti i Vlada Republike Hrvatske.

Tribinu o energetskoj obnovi kuća i stambenih zgrada organizirala je ŽO HNS-a Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Političkom akademijom HNS-a.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×