Općini Legrad još 1,5 milijuna

Turci u Podravinu ulažu milijune, evo što planiraju izgraditi

12:00h
0
Ivan Sabolić // foto: Gordan Cvetnić
Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Nakon dugih pet godina krenula je isplata sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za geotermalni projekt Kutnjak-Lunjkovec.

Podsjetimo, Općina Legrad i Fond potpisali su ugovor o suradnji na geotermalnom projektu još 2009. godine. Fond se obvezao isplatiti 10 milijuna kuna kako bi se otkupilo zemljište za buduću zonu. Za prvi dio otkupa isplaćeno je 7,7 milijuna kuna, a nakon toga sklopljeni su novi ugovori za preostali iznos. No spletom raznih okolnosti došlo je do zastoja isplate.


Ponovnim pregovorima i dostavljenim dokazima o nastavku projekta općina Legrad uspjela je uvjeriti Fond da isplati i preostali dio sredstava.  Prema tome, Fond je ovaj tjedan isplatio 1.566.357,63 kuna.

Tako će isplata sredstava prema vlasnicima zemlje započeti već u ponedjeljak, 11. travnja.

– Pristigla sredstva nisu važna samo zbog nastavka geotermalnog projekta, već i zbog smanjenja ukupnog duga općine. Sredinom 2013. godine dug je iznosio preko 5 milijuna kuna, a ovom isplatom ostat će dug od 600 tisuća kuna, koji bi trebao biti zatvoren do kraja godine – iskazao je svoje Zadovoljstvo Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad, koji je i pregovarao s Fondom.

– Pregovori su, uz pomoć naših saborskih zastupnika konačno urodili plodom – kazao je on.

Turska tvrtka MB Geothermal zainteresirana je za gradnju elektrane i staklenika s povrćem, koji bi se grijali s viškom energije iz elektrane.

– Ovoga tjedna krenuli su u istraživanje geotermalnih izvora i remont bušotine. Mi smo sredili papirologiju i sve pripremili za početak istraživanja – kaže načelnik.

Kompanija MB Geothermal već se nekoliko godina spominje u legradskoj geotermalnoj priči. Osim novca koji su spremni uložiti u istraživanje, a riječ je o 20 milijuna eura, o njihovoj težini govori i podatak da su vlasnici četiri geotermalne elektrane u Turskoj.

– Nakon što završi istraživanje, općina treba izgraditi kompletnu infrastrukturu za klasičnu gospodarsku zonu. Oni bi zatim trebali zakupiti zemljište na dulji period, a cijenu ćemo sporazumno dogovoriti – kaže Sabolić.

Istražni prostor geotermalne vode Legrad-1 prostire se neposredno uz općinsko središte na površini od 2088 hektara, a Lunjkovec-Kutnjak je skoro pet puta veći i puno poznatiji po već utvrđenim geotermalnim kapacitetima protoka preko 50 litara u sekundi i temperature od 140 stupnjeva Celzija.

Projekt je inače bio najavljivan kao velike toplice za rehabilitaciju, no za sada o tome nema riječi.

čitam...