službeno potvrđeno

U Ameriku ćemo u narednim mjesecima putovati bez vize

Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a posljednji koji nam je ostao zadovoljiti je upravo manje od 3 posto odbijenih zahtjeva. Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uvjeta koju naša vlada očekuje uskoro.

11:22h
0
o
Tomislav Međimorec i Jelena Kovačić u Americi // Foto: Privatna arhiva

Za putovanja u SAD najvažnija stavka je dobiti vizu, a proces dobivanja iste mnogima je nerijetko predstavljao veliki stres. No, vize će za Hrvate u bliskoj budućnosti otići u povijest jer se uskoro očekuje njihovo ukidanje. Naime, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj jučer je objavilo da je broj odbijenih zahtjeva za američke vize u prošloj godini pao ispod 3 posto, što je bio glavni preduvjet za njihovo ukidanje, piše journal.hr.

– Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza – napisala je na Twitteru zamjenica američkog veleposlanika Victoria J. Taylor, dodavši da je stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahtjeva za turističku i poslovnu vizu prošle godine pala na 2,69 posto.

Ukidanje viza je gotovo 30 godina neriješeno diplomatsko pitanje u odnosima Hrvatske i SAD-a. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a posljednji koji nam je ostao zadovoljiti je upravo manje od 3 posto odbijenih zahtjeva. Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uvjeta koju naša vlada očekuje uskoro.

Inače, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice Europske Unije kojima SAD još nije ukinuo vize. Europska komisija je od SAD-a još 2014. godine tražila da ukine vize za zemlje EU koje su je tada još morale imati kako bi njihovi građani mogli ući u SAD, ali to se nije dogodilo.

Postotak odbijenih zahtjeva već je godinama padao pa je bilo pitanje vremena kad će doseći željeni prag. Moguće da je svemu tome kumovala i korona jer se prošle godine manje putovalo. Putovali su oni koji su baš morali, poput poslovnih ljudi koji i inače rjeđe dobivaju odbijenice od opće populacije.

Točan datum kada bi se vize za Hrvate konačno trebale ukinuti još nije poznat, ali to bi se trebalo dogoditi u narednim mjesecima.