Centar svijeta

U Ludbregu kreće projekt vrijedan milijun kuna, bit će to prvi korak prema pametnom gradu

Sustav rasvjete protezat će se svim područjima gdje žive ljudi, a rok za provedbu projekta je 18 mjeseci.

11:09h
0
Ludbreg
ludbreg.hr

U Ludbregu bismo uskoro mogli vidjeti velike promjene. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naime, gradu je odobrio sredstva za sufinanciranje projekta primjene koncepta pametnih gradova. Riječ je o projektu vrijednom 1.027.401,25 kuna.

Fond će sufinancirati 410.960,50 kuna, dok će preostali iznos financijskih sredstava potreban za provedbu osigurati Grad Ludbreg. Projekt kojeg je Grad Ludbreg prijavio odnosi se na digitalizaciju sustava javne rasvjete kao dijela smart city rješenja. Projektom će se postići prvi korak prema ostvarenju pametnog grada, a to je priprema infrastrukture za spajanje novih uređaja na IoT mrežu na području Ludbrega.

Prednost implementacije sustava pametnog grada na pametnu rasvjetu je u tome što se sustav rasvjete proteže svim područjem gdje žive i kuda se kreću ljudi. Za rasvjetu već postoji ugrađena široka infrastruktura, te dodavanjem pametne rasvjete otvaraju se mnoge nove mogućnosti za spajanje novih uređaja.

Projektom je predviđena modernizacija ormara javne rasvjete te ugradnja uređaja za povezivanje kompletne postojeće rasvjete na smart city platformu. Ovim elementima osigurat će se nadzor potrošnje električne energije u cilju ekonomičnog upravljanja potrošnjom, dodati mogućnost detekcije kvarova i nepravilnosti u radu sustava te omogućit će se efikasnije upravljanje javnom rasvjetom.

Krajnji rok za provedbu projekta iznosi 18 mjeseci, a Grad Ludbreg već je počeo s pripremnim aktivnostima.