25.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kolumna: Hrvoje Petrić

Ubojstva s predumišljajem
U

Ne propustite

Neki su počinitelji teških krivičnih djela bili osuđeni na smrtnu kaznu. To je vidljivo iz parnice grada Koprivnice protiv Matije Ivančića podignute 1677. godine. Ivančić je bio optužen da je nožem ubio svoga šogora Martina Peršića.

Optuženik se branio da ga je ubio u samoobrani nakon što ga je Peršić napao. Svjedoci to nisu potvrdili, nego su svjedočili da je nakon svađe između optuženika i njegove žene, sestre Martina Peršića, u kojoj je Peršić pokušao zaštititi sestru, optuženi napao šogora nožem. Ivančić je bio suđen na smrtnu kaznu udarcem mača.

Mihael Lukarić, gradski fiskus je krajem 1678., zastupan po odvjetniku Marku Iliću, kao tužitelj, pokrenuo parnicu protiv Martina Markovića, optuženog za ubojstvo Mihaela Pernkertha. Tužitelj je tvrdio da je ubojstvo bilo s predumišljajem i da su u tome sudjelovali još neki, te tražio da se optuženi podvrgne mukama da otkrije svoje suučesnike i zatim kazni smrću. Optuženi se branio da je ubio Pernkortha u samoobrani, međutim tužitelj je prosvjedovao i tvrdio da je ubijeni nađen s mačem u koricama, osim toga sam optuženi je izjavio da ga je bacio na zemlju, tako da po njega nije bilo nikakve stvarne opasnosti. Sud je presudio prema zahtjevu tužitelja i osudio optuženoga na muke i smrt.

Mihael Lukarić je 1679. kao gradski fiskus, u ime grada pokrenuo tužbu, protiv Suzane Škudić, udovice pok. Mihaela Penhorta, optužene za sudjelovanje u ubojstvu supruga, kojega je ubio sad već pok. Martin Marković, koji je prije svojega pogubljenja okrivio optuženu. Optužena sve poriče. Sud je odlučio budući da su dokazi bili nedovoljni, da Suzana mora svečano prisegnuti uz jamstvo časnih ljudi da je njena tvrdnja istinita i bit će oslobođene. Ako ne odprisegne, bit će podvrgnuta mučenju i osuđena na smrt. No, ona je uspjela dovesti 11 svjedokinja koje su svjedočile u njenu korist pa je bila oslobođena optužbi. Svjedokinje su bile: «Prima Mihailia Chobaka Dorothea adiurata per omnia, annorum circiter 30, secunda Mara Kranicza, annorum 50, tertia Dorothea, consors Hyera Martina, annorum circiter 20, quarta Mara Chismesia, Ivana sena, annorum circiter 40, quinta Dorothea, Pauka Magyericha consors, annorum circiter 30, sexta Dorothea Valesina, circiter 40, septima Magdalena Hudacha, annorum circiter 30, octava Dorothea Marichna, annorum circiter 30, nona Catharina Prenicza, annorum circiter 30, decima Helena Hyericza, annorum circiter (nap. pisar je propustio upisati godine), undecima Catharina Skudich, annorum 19, fiunt sola in persona, ita per omnia omnes.” U budućim istraživanjima Koprivnice u ranom novom vijeku posebnu bi pozornost trebalo usmjeriti prema povijesti žena.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturanti okupirali Križevce

FOTO/VIDEO Veseli maturanti pjesmom i plesom slave svoje posljednje srednjoškolske dane

Pjesma, veselje i radost obilježili su danas ulice Križevaca. Naime, križevački su se maturanti danas tradicionalno prošetali od sportske dvorane...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×