Nova mjera

Udomite li psa, Grad Koprivnica daje vam 1000 kuna, Golubić: Sve smo predvidjeli, neće se udomljavati samo zbog novca

Za psa će morati biti osigurani prikladni uvjeti sukladni zakonima, unutar jedne godine maksimalna je isplata tri subvencije, a obitelji će morati potpisati ugovor s Veterinarskom stanicom Koprivnica.

14:04h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Grad Koprivnica pripremio je novu mjeru kojom žele potaknuti udomljavanje pasa iz azila te tako napuštenim životinjama pružiti topli dom, rasteretiti Ottovu kućicu, a vlasnike simbolično nagraditi za humanost.

Radi se o 1000 kuna jednokratne novčane koje vlasnici mogu dobiti ako će udomiti psa, što je mjera koja je svojevrstan nastavak prošlogodišnje odluke vezane uz kućne ljubimce.

Tiskovna konferencija
Ksenija Ostriž // Foto: Ivan Brkić

– Tijekom posljednjih godinu i pol, u skladu sa zakonskim promjenama vezanim uz zaštitu životinja, pokušavamo rješavati problem napuštenih pasa i mačaka u Koprivnici. Prošle godine donijeli smo odluku obveze prijavljivanja ljubimaca u mjesnim odborima kako bismo podigli svijest građana o važnosti mikročipiranja i steriliziranja životinja. Na tu odluku nadovezuje se i ova nova, kojom ćemo davati 1000 kuna po udomljenom psu. Ta subvencija trebala bi olakšati držanje udomljenog psa – rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, te je podsjetila da Grad i dalje subvencionira čipiranje pasa.

Tiskovna konferencija grada Koprivnice
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Brkić

Naravno, novac se neće dijeliti samo tako. Za psa će morati biti osigurani prikladni uvjeti sukladni zakonima, unutar jedne godine maksimalna je isplata tri subvencije, a obitelji će morati potpisati ugovor s Veterinarskom stanicom Koprivnica. Potom će komunalni redari posjetiti obitelj kako bi provjerili imaju li potrebne uvjete za udomljavanje.

– Vidjeli smo iskustva nekih drugih gradova i općina i učimo na tuđim greškama kako bismo anulirali sve moguće zlouporabe te odluke i udomljavanje samo zbog novca. Udomitelj nakon odlaska u azil dolazi ovdje u Gradsku upravu kako bi potpisao i ugovor s Gradom. Komunalni redari odlaze u obitelj i provjeravaju je li sve u skladu sa zakonom i s Odlukom o držanju kućnih ljubimaca koju je donijelo Gradsko vijeće. U Ugovoru će stajati da imamo i pravo monitoringa psa iduće tri godine, nenajavljeno. Ako se utvrdi kasnije da je pas zanemaren, imamo pravo na povrat 1000 kuna. Imamo proceduru i ako pas ugine, veterinar će morati utvrditi da do smrti nije došlo nasilnim putem ili zbog nemara inače će udomitelj vratiti novac – opisao je pročelnik Tomislav Golubić. Dodao je i da su svi psi u azilu čipirani, kastrirani, odnosno sterilizirani, i zdravi.

– Udruge za zaštitu životinja smatraju da ne treba subvencionirati udomljavanje te da je to isključivo odluka svakog čovjeka, no mi na to gledamo kao na način da se u javnosti ponovno potakne priča o važnosti udomljavanju, pravilnom držanju te da se skrene pozornost da se psi moraju čipirati – napomenula je zamjenica gradonačelnika.