13.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Iz dnevnika istraživača

VIDEO Parenje bjelouški
V

Iz okolice užurbano stižu i ostali mužjaci, no umjesto klasične borbe mužjaka za ženku, oni se direktno penju na nju, nastojeći istisnuti druge mužjake.

Ne propustite

Svake godine ponavlja se isto. Zmije se počinju pariti, ne mare toliko na skrivanje i sigurnost pa ih ljudi više vide i u strahu su!

Travanj je doba kada se budi priroda, ali i kada životinje počnu s parenjem. Ptice pjevaju, proljetnice se otvaraju, žabe mrijeste u vodi. Kako je s zmijama? Kako sve to izgleda, pogledajte na videu.

Bjelouška je vodena zmija koju nalazimo uz vlažne šume, rijeke, potoke i prave močvare. U proljeće, najčešće u travnju, nakon što se probude iz zimskog sna i nakon što popune prve zalihe energije bjelouške kreću s parenjem. Mužjaci se bude prvi, a potom i ženke koje puštaju miris, kemijske spojeve koji privlače mužjake. Uzbuđeni mužjaci tada prolaze direktno uz njihov plijen žabe, uopće se ne osvrćući na njih. Mužjak se omata oko ženke, trljajući glavu o njeno tijelo, kao i „spolne organe“ (ženska kloaka i muški hemipenis). Cijeli proces je čas miran, čas trzovit.

No, to nije sve. Iz okolice užurbano stižu i ostali mužjaci, no umjesto klasične borbe mužjaka za ženku, oni se direktno penju na nju, nastojeći istisnuti druge mužjake. Nastaje često prava zmijska lopta, gdje je teško vidjeti gdje je glava, a gdje je rep.

I to je traje dok ženka ne odluči da joj je dosta. Napušta mužjake i odlazi svojim putem da bi nakon nekog vremena položila jaja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×