Super - sigurni u prometu

VIDEO Pogledajte potresni i emotivni spot kojim se mlade upozorava na opasnosti pijane i prebrze vožnje

Ako spasimo i jedan mladi život, već smo učinili jako puno, zaključila je Marija Mraz, predsjednica udruge Bolje sutra.

13:10h
0

Posljednjih godinu dana udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra sa svojim je partnerima provodila projekt SuPER – sigurni u prometu.

U sklopu njega održane su brojne radionice, prezentacije, edukacije građana o opasnostima u prometu, a također je i izrađen promotivni spot kojim se nastoji upozoriti mlade na posljedice konzumiranja alkohola i vožnje pod utjecajem istoga.

Mladi su i bili direktni korisnici ovog projekta, aktivnostima se doprijelo do otprilike 530 učenika srednjih škola u županiji, kao i članova partnerske udruge Roma Korak po korak i članova udruge Bolje sutra. Naravno, procjenjuje se da se projektom indirektno utjecalo na oko 5000 ljudi, od članova obitelji pa do djelatnika u javnim ustanovama koji skrbe o mladima.

Foto: Sanjin Bojić

Voditelj projekta Robert Šarec ocijenio ga je vrlo uspješnim te je izrazio nadu u provođenje još sličnih projekata.

– Nastojalo se utjecati na ponašanje tijekom vožnje, radio se osvrt i na alkohol i preglasnu muziku iz automobila, no naglasak je bio na prebrzoj vožnji. Evaluacijom radionica došli smo do brojke od 13 posto sudionika koji su se izjasnili kako ne razmišljaju o posljedicama prebrze vožnje, a 15 posto sudionika ne zna je li opasno prebrzo voziti, što je prilično visok postotak. Upravo na njih se pokušalo utjecati radionicama i mogu reći da su ciljevi postignuti – istaknuo je Šarec.

Partner projekta bila je i Policijska uprava koprivničko-križevačka, čiji je predstavnik Dragutin Brljak naglasio da je projekt dio nastojanja kojim se mladi žele što je više moguće zaštititi u prometu.

Robert Šarec // Foto: Sanjin Bojić

– Činjenica da je projekt prošao na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova daje posebnu težinu. U tom nacionalnom programu nastoji se kroz razdoblje od 10 godina poboljšati stanje sigurnosti na cestama, a i ovo je dio toga. I mi u policiji došli smo do saznanja da samo prevencijom i edukacijom možemo postići da ugroženost mladih kao sudionika u prometu svedemo na što manju moguću mjeru – rekao je Brljak.

Predstavnica županije Vesna Peršić-Kovač također je pohvalila inicijativu i projekt, a Franjo Horvat, predsjednik udruge Roma Korak po korak, zadovoljan je odazivom i sudjelovanjem članova svoje udruge u projektu.

– Ako spasimo i jedan mladi život, već smo učinili jako puno – zaključila je Marija Mraz, predsjednica udruge Bolje sutra.

čitam...
Loading...