Iz dnevnika istraživača

VIDEO Premijerno pogledajte film o predivnoj raznolikosti Hrvatske, od zlatnih nizina do tisućljetnih planina

To joj daje dražest, upravo kao što se, primjerice, mlinice rijeke Mrežnice skladno uklapaju s njezinim slapovima.

19:30h
0

Malo zemalja u Europi može se podičiti raznolikošću kakvu ima Hrvatska. Svi znamo za naše bogato podmorje i još očuvanu obalu, ali to nije sve. Dinarski krš sa specifičnim geološkim i hidrološkim pojavama prekriva polovinu Hrvatske. Zlatne nizine žitnica su Hrvatske, omeđene širokim i očuvanim rijekama, i ispresijecane panonskim brdima. Tu su neki od naših najvećih gradova.

Bogato povijesno naslijeđe odražava se u starim utvrdama. Planinsko područje još nastanjuju medvjed, ris i vuk, koji su protjerani u većem dijelu Europe. Jadranska obala je nastanjena od davnina, i još uvijek se diči starim kamenim gardovima i selima. Iako tisućljećima pod utjecajem ljudi, priroda je isprepletena sa životom čovjeka. To joj daje dražest, upravo kao što se, primjerice, mlinice rijeke Mrežnice skladno uklapaju s njezinim slapovima.

Film sam napravio, jer sam htio što više olakšati prisilnu izolaciju, ili čak nedostatak posla u mnogih ljudi. Također, želja mi je potaknuti ljude da cijene zemlju u kojoj žive, ali i olakšati povratak turističke sezone i zainteresirati što više stranaca. Film sam snimio od arhivskih snimaka što se nakupilo tijekom godina, snimajući različite filmove.

Koristio sam profesionalnu filmsku opremu. Kadrovi dolaze iz skoro svih dijelova Hrvatske, od Slavonije, Posavine i Podravine, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, Like, Istre Kvarnera i Dalmacije.

čitam...