Reakcije na mjere pomoći gospodarstvu

Više od 60.000 poduzetnika traži smjenu ministra gospodarstva: Donesene mjere su nedovoljne i rezultirat će valom otkaza

12:23h
0
Foto: Ivan Balija
Darko Horvat // Foto: Ivan Balija

Mjere koje je Vlada donijela za olakšavanje krize uzrokovane koronavirusom nisu zadovoljile poduzetnike koji su se nedavno okupili u Inicijativu Glas Poduzetnika.


Više od 60.000 njih koji su se okupili u inicijativi od premijera Plenkovića traže da razriješi ministra gospodarstva Darka Horvata i da osnuje Krizni stožer za gospodarstvo.

– Poštovani Predsjedniče Vlade, Inicijativa Glas Poduzetnika je u nekoliko dana okupila više od 60.000 poduzetnika i naših zaposlenika, obrtnika i slobodnih zanimanja. Već tjedan dan komuniciramo kako smatramo da su mjere koje su donesene za pomoć gospodarstvu nedovoljne i da će rezultirati valom otkaza. Po jučerašnjim i današnjim reakcijama medija možete vidjeti da smo bili u pravu. Ministar Horvat je donošenjem ovih mjera, odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa, te neprimjerenim izjavama u javnosti, pokazao da nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji i da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Trebamo Ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se Ministar Beroš zalaže za zdravlje. Ovim putem tražimo da hitno razriješite ministra Horvata, postavite sposobnog Ministra gospodarstva i hitno osnujete Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke – napisali su iz Inicijative

Podsjetimo, jučer je Vlada predstavila mjere za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj širenjem koronavirusa. Tako je premijer Andrej Plenković posebno izdvojio tri horizontalne mjere namijenjene pomoći gospodarstvu. Riječ je o beskamatnoj odgodi javnih davanja poduzetnicima s poteškoćama, a to znači da nema poreza na dohodak, dobit i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, rekao je Plenković. Ova mjera je donesena za prva tri mjeseca, te po potrebi za još tri mjeseca.

Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti što se odnosi na financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom. Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stopu.

Uvjet za dobivanje odgode plaćanje poreza i doprinosa je da u trenutku podnošenja zahtjeva porezni dug ne smije biti veći od 200 kuna, zatim ako već sada postoji pad prihoda na godišnjoj razini od 20 posto, kao i ako se predviđa pad prihoda od 20 ili više posto u idućim mjesecima.

čitam...