sjednica vlade

Vlada produžila mjere za pomoć gospodarstvu do 31. prosinca! Novčana potpora i onima koji će biti zatvoreni odlukom Stožera

Plenković je najavio nove mjere za pomoć gospodarstvu koje će biti službeno donesene u ponedjeljak. Do sada je, podsjetio je, u tu svrhu isplaćeno 6,3 milijarde kuna. 

13:22h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Poduzetnicima se želi omogućiti da do kraja godine funkcioniraju bez panike, poručio je premijer Plenković na sjednici Vlade.

U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje, prije svega raspravu u Saboru o zakonskom prijedlogu o obnovi nakon potresa. Rekao je da očekuje da se krajem idućeg tjedna, točnije 11. rujna usvoji Zakon obnovi Zagreba te krene s osnivanjem fonda za obnovu.

Plenković je najavio nove mjere za pomoć gospodarstvu koje će biti službeno donesene u ponedjeljak. Do sada je, podsjetio je, u tu svrhu isplaćeno 6,3 milijarde kuna.

– Mi danas u Hrvatskoj imamo više od milijun i 500.000 zaposlenih, 150.000 nezaposlenih, uspjeli smo održati poprilično solidnu turističku sezonu i mislim da će se to osjetiti u proračunu. Na kraju kolovoza imali smo 16.000 osiguranika više. Razmatrali smo koje poruke ohrabrenja poslati našim radnicima i zaposlenicima. Mjere su do sada polučile učinke. Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez panike nastavit ćemo s mjerama skraćenog radnog vremena, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca – 2000 kuna po radniku, a potpora uključuje i otpis doprinosa. Mjera od 4000 kuna nastavlja se do 31. prosinca za ugrožene djelatnosti: prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema usluživanja hrane i pića, putničke agencije i organizatori putovanja te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 50 posto – rekao je.

Novina je da će se iste mjere od 4000 kuna omogućiti i onim djelatnostima koje budu zatvorene slijedom odluka stožera civilne zaštite. Posljednji takav slučaj, podsjetimo, bile su teretane u Splitu što je izazvalo ogorčenost djelatnika zabrinutih za egzistenciju.

Mjere će, procjenjuje se, državu koštati za četiri mjeseca oko 800 milijuna kuna.

Bolnički sustav funkcionira

Ministar Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom. Brojke su danas rekordne – 369 novozaraženih u Hrvatskoj što je najviše u 24 sata od početka epidemije. Rekao je da se oni koji trebaju bolničko liječenje iz Klinike za infektivne bolnice dr. Fran Mihaljević, čiji su kapaciteti popunjeni, preusmjeravaju u bolnicu Dubrava. Deset posto oboljelih je hospitalizirano, a samo od jučer 33 nova bolesnika.

– Uoči početka školske godine pozivam roditelje, bake, djedove, učitelje, skrbnike da s djecom redovito razgovaraju o važnosti epidemioloških mjera te da im svjedoče vlastitim primjerom – poručio je Beroš.

Ministar Davor Božinović najavio je da će u petak biti održan sastanak s načelnicima lokalnih stožera na kojima će biti riječi o daljnjim koracima u sprječavanju širenja zaraze koronavirusa.

Božinović je rekao i da su osigurani kontejneri i šatori za sve veće gradove kako bi se rasteretile bolnice.

Kako će izgledati školska godina?

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs obrazložio je odluku o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19.

Naveo je već tri dobro poznata modela. Model A funkcionirao bi tako da svi učenici idu u školu te se pridržavaju mjera. Model B je tu ako ne može funkcionirati Model A. Dakle, učenici od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a u starijim razredima učenici se dijele u dvije skupine – jedni rade u školi, drugi rade online, dakle od kuće. Zadnji, Model C predstavlja model u kojem svi učenici nastavu prate online.

Kad je riječ o visokoškolskim ustanovama – sve su dužne ispoštovati epidemiološke mjere, ali isto tako mogu organizirati rad sukladno mogućnostima, rekao je Fuchs.

 

čitam...