vlasnik stefana

Vladimir Rus, predsjednik Ceha koprivničkih ugostitelja: Mi smo ovdje tihi, ne bunimo se, a već je par kafića najavilo zatvaranje zbog mjera

Napominje da nakon što se zatvorio Le Petit, još bi neki kafići mogli staviti ključ u bravu.

11:56h
0
Vladimir Rus, vlasnik Stefana // Foto: Matija Gudlin

Nakon što je Denis Košćak za epodravinu rekao da je kafiću Le Petit stavio ključ u bravu,  čemu je zabrana rada stavila točku na, a kako je ustvrdio, zatvorio je ujedno zbog sustavne nebrige, nerazumijevanja i kriminalnih poteza Vlade Republike Hrvatske prema poduzetništvu.


O mjerama Stožera koji je zatvorio ugostitelje i sport, dok sve drugo koliko toliko normalno funkcionira, a ugostitelji svoja vrata ne smiju otvoriti do 1. veljače, razgovarali smo s Vladimirom Rusom, vlasnikom Caffe bara Stefano i predsjednikom Ceha koprivničkih ugostitelja.

– Nadam se da će nas u veljači otvoriti, a iskreno pribojavao sam se da bi ovo moglo potrajati. Mi ugostitelji u Koprivnici smo tiši, ne dižemo bunu. Pokrenuli smo jedino molbu prema Gradu da nam smanje porez na potrošnju koji je 3 posto i najam za terase koji smo dosta plaćali. Koliko mi je poznato, gradonačelnik Jakšić je to uvažio – kazuje nam on.

Što se tiče pomoći države, kaže da osim plaća djelatnicima, trebali bi im pokriti i ostale stalne troškove za koje imaju ugovore te ih moraju plaćati radili oni ili ne.

– Evo sada se šalju podaci za 12. mjesec prema Poreznoj upravi, trebamo im poslati stavke poput režija, interneta, najma prostora, no vidjet ćemo na koji će se način to odvijati. Bojim se da nećemo dobiti novac na račune, nego će nam primjerice prebijati s našim budućim porezima, no vidjet ćemo – objašnjava.

Napominje da nakon što se zatvorio Le Petit, još bi neki kafići mogli staviti ključ u bravu.

– Toga će biti sve više i više, posebno onih koji su u najmu. Meni je to olakotna okolnost jer sam u svom prostoru, no puno njih ovo neće moći izdržati. Predugo smo zatvoreni. Ako smo mi širitelji zaraze, onda su to i trgovine, crkve, bazeni.. Ako se tamo može držati razmak, može se i kod nas, no nekom logikom smo samo mi i sportske aktivnosti zabranjeni – kaže nam Rus.

Kazuje da će biti pritiska na vladajuće da se ugostitelji otvore tako da se nada da će u veljači ponovo krenuti s radom.

– Predugo smo neaktivni. Mi uopće ne smijemo raditi, dok primjerice restorani mogu izdavati hranu za van pa tako i piće, kave, alkohol, a mi ni to. Ima tu puno nelogičnosti. U Slatkim Delicijama su dva dana prodavali kolače kroz prozor, no onda su im i to zabranili -kazuje.

Ako ništa drugo, nada se da će otvoriti barem terase, iako je mišljenja da bi trebali normalno raditi uz pridržavanje mjera.

– Bit će teško, no samo da konačno krenemo. Uz obnovu Zrinskog trga, nama je predloženo da stavimo pergole, odnosno staklene, zatvorene terase, što bi trebali sami isfinancirati,  no mnogi to nisu u mogućnosti pa pregovaramo oko toga. S druge strane, da stavimo grijalice i zatvorimo terase, to bi bilo dobro ulaganje u budućnost, posebno za ovakve situacije – objašnjava on.

Prema podacima Udruženja obrtnika Koprivnice, još 2007. godine smo imali 116 ugostitelja. Danas ih je 60, na cijelom području koprivničke Podravine.

U brojkama to otprilike ispada da smo izgubili polovicu od ukupnog broja sa početka
stoljeća.

U 2020. godini pet je ugostitelja odjavilo ( Josip Jagarinec, Matej Bukvić, Borno Blašković,
Snježana Zagorščak), a četiri prijavilo ugostiteljski obrt (H. Tisaj, M. Mikulić, D. Car, J. Mikulić,
S. Nebiu)

Vladimir Rus je i tajnik NK Miklinovca pa nam kaže da vjerojatno neće biti ničeg od sporta na proljeće ako im ne dozvole gledatelje.

– Većina se klubova slaže da to nema smisla bez gledatelja, tako da smo i u tom dijelu zakinuti – zaključuje.

 

 

 

 

čitam...