Za koprivničke ceste 4-5 mil. kuna godišnje

06:57h
0
Foto: Ivan Brkić

Nakon frezanja i nanošenja novog sloja asfalta na dio kolnika koprivničke Starčevićeve ulice, na red je došla i njezina biciklistička staza. Čitav posao bit će gotov za dva dana, a obilazak radilišta župan Darko Koren i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krešimir Janach iskoristili su da kažu riječ više o ulaganjima na koprivničkom području i odnosima ŽUC-a i Grada Koprivnice. Župan Koren prvo je podsjetio da su izvori prihoda županijskim cestarima iz naknada kod registracije vozila i iz cijene goriva već sedam godina isti.

– Prihodi nas limitiraju u potrebama koje imamo za modernizacijom i održavanjem prometnica. Ne samo mi, nego sve županijske uprave u Hrvatskoj. Često je u tom smislu ovdje, u Koprivnici bilo određenih primjedbi. Naravno da Grad ima velike potrebe za podizanje standarda prometnica na svom prostoru, što mi, naravno, apsolutno podržavamo, ali nismo uvijek u mogućnosti to financijski pratiti, rekao je Darko Koren.

Ipak, ŽUC godišnje uloži na koprivničkom području između četiri i pet milijuna kuna, podvukao je Koren i dodao da je to popriličan iznos ako se zna da od 38 milijuna s kojima su lani cestari raspolagali, više od 20 milijun ide na redovno održavanje cesta, a ŽUC vraća i kredit od kojeg je dobar dio također utrošen u gradu Koprivnici. A ravnatelj Janach rekao je da popravak Starčevićeve vrijedan 450.000 kuna neće biti jedini ovogodišnji zahvat na koprivničkim cestama.

 

– Kad bude pri kraju Basaričekova ulica, mi ćemo zamijeniti rubnjake i završni sloj asfalta u Ulici Taraščice. Projektira se Starogradska i to onaj dio od Autokluba odnosno mosta pa do zaobilaznice, a nadamo se da ćemo ju započeti ove godine. S Hrvatskim cestama radimo na projektnoj dokumentaciji i dogovorima da se riješi raskrižje Starogradske i zaobilaznice, rekao je K. Janach.

Također, u Meštrovićevoj ulici dva pješačka prijelaza osigurana su detektorima, dodao je Janach, a na pitanje koliko bi koštala temeljita rekonstrukcija nastavka Starčevićeve s izgradnjom dva predviđena rotora procijenio je da se radi o oko 5 milijuna kuna. Ipak, i da ima novca gradnja rotora kod podvožnjaka bila bi vrlo upitna, kazao je Janach, jer bi vibracije mogle srušiti obližnju zgradu zvanu ‘rudarska’, koja se već urušava i sama.

tekst: Radio Koprivnica

čitam...