Lokalne akcijske grupe

Župan posjetio LAG Podravina, glavna tema bio je razvoj lokalne zajednice

LAG Podravina iznimno je aktivan po pitanju pisanja, prijave i realizacije EU i drugih projekata, a uz pomoć Županije i ove su im godine odobrena sredstva Saveza Alpe Jadran.

10:29h
0
Foto: kckzz.hr

Kako bi razgovarali o važnoj ulozi lokalnih akcijskih grupa te planovima i projektima kojima će doprinijeti razvoju lokalne zajednice, župan Darko Koren, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić boravili su u posjetu LAG-u Podravina, gdje su ih dočekali predsjednik LAG-a Branko Sobota, voditeljica Mihaela Lončar i tajnica Emina Lacković-Hodalić.

Voditeljica LAG-a Mihaela Lončar kazala je kako su osnovani 2012. godine na inicijativu PORA-e, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca, a obuhvaćaju područje od 16 jedinica lokalne samouprave.

Trenutno broje oko 160 članova te predstavljaju partnerstvo javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja, dok je glavni cilj izrada i provedba lokalne razvojne strategije.

– LAG-ovi su zamišljeni da služe zajednici, ali i da pokreću lokalne inicijative. Osluškujemo potrebe malog čovjeka koji uvijek ima inovativne ideje za razvoj, uspostavljamo lokalna partnerstva, prvenstveno na području kulture gdje treba spomenuti Podrafest, te potičemo suradnju s domaćim i inozemnim institucijama – rekla je voditeljica Lončar te naglasila potrebu jačanja suradnje sa znanstvenom zajednicom.

Župan je zahvalio predstavnicima LAG-a na doprinosu razvoju lokalne zajednice, odnosno ravnomjernom razvoju kao jednom od prioriteta djelovanja Županije istaknuvši ulogu PORA-e kao regionalnog koordinatora.

– Drago mi je što ste uspjeli u kratkom vremenu postojanja provesti brojne aktivnosti te vam čestitam na rezultatima i želim mnogo uspjeha u daljnjim projektima. Koprivničko-križevačka županija, kao i PORA, nadalje će vam biti na raspolaganju za stručnu pomoć i podršku u svakom smislu – kazao je župan.

LAG Podravina iznimno je aktivan po pitanju pisanja, prijave i realizacije EU i drugih projekata, a uz pomoć Županije i ove su im godine odobrena sredstva Saveza Alpe Jadran.

U okviru Mjere 19 LEADER (CLLD) Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. godine izradili su Lokalnu razvoju strategiju, na temelju čega su s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali ugovore kojima je LAG dobio 7 890 967 kuna, od kojeg iznosa 90 posto financira EU, a 10 posto Republika Hrvatska.

Na prostoru Koprivničko-križevačke županije djeluje pet lokalnih akcijskih grupa, Podravina, Prigorje, Prigorje-Zagorje, Izvor te Mura-Drava, dok ih je ukupno 54 na razini Hrvatske.