18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjeverozapadne županije

Župani ponovno pokrenuli inicijativu za potpisivanje Razvojnog sporazuma kako bi se uravnotežio regionalni razvoj
Ž

Ne propustite

Jučer je u Krapini u prostorima Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije održan radni sastanak župana sjeverozapadne Hrvatske. Tema sastanka, kojem su uz župana Darka Korena prisustvovali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Međimurske Matija Posavec, Bjelovarsko-Bilogorske Damir Bajs te župan Varaždinske županije Radimir Čačić, bila je ponovno pokretanje inicijative za pokretanje postupka potpisivanja Razvojnog sporazuma kojeg su u srpnju prošle godine u Pismu namjere Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije predložili župani sjeverozapadne Hrvatske.

Novo Pismo namjere ponovno je upućeno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sklapanje Razvojnog sporazuma u kojem je naznačeno kako županije imaju spremne projekte vrijedne 8,4 milijarde kuna.

Župani su u raspravi podsjetili kako je spomenuta inicijativa pokrenuta s ciljem jačanja konkurentnosti i uravnoteženog regionalnog razvoja što je u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020.-2024. u kojem je kao jedan od ključnih prioriteta određen i ravnomjeran regionalni razvoj i decentralizacija.

Programom je definirano da će Vlada raditi na daljnjoj fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji te nadograđivati projektnu suradnju s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i kroz suradnju s potpisnicama regionalnih razvojnih sporazuma, a upravo takav predlažu i župani sjeverozapadnih županija.

Župan Koren podsjetio je kako je namjera supotpisnika i predložene inicijative rješavanje
problema te realizacija projekata kojima će se ostvariti kontinuirani razvoj sjeverozapada
Hrvatske.

Foto: Krapinsko-zagorska županija

– Bez potpore Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja nema razvoja sjeverozapada Hrvatske. Želimo napraviti konkretne korake za što nam je naravno potreban partner u razvoju i realizaciji naših ideja i inicijativa. Na prostoru Koprivničko-križevačke županije trenutno se planiraju i odvijaju velike investicije, a siguran sam da ćemo i kroz mehanizam za potporu koji je uspostavljen kao pomoć zbog gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa, kroz brojne projekte nadograditi namjeru ravnomjernog razvoja našeg područja – istaknuo je župan.

 

Domaćin susreta, župan Kolar kazao je kako ne postoji niti jedan razlog da ministrica ne
supotpiše Pismo namjere kako bi se moglo krenuti u realizaciju razvojnog sporazuma.

– Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i da kao županije budemo u istoj poziciji kao i naši kolege iz drugih dijelova Hrvatske kada govorimo o mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova – istaknuo je župan Kolar te dodao da župani smatraju da županije svojim pripremljenim projektima, znanjem i iskustvom te rezultatima mogu biti odličan partner Vladi.

Župan Bajs je dodao kako je ključno da brojni projekti koje su županije pripremile dobiju potporu i mogućnost financiranja s jasni ciljem, a to je ravnomjerna kvaliteta života u Hrvatskoj. Nadu da će Vlada svoja programska obećanja realizirati je naglasio i župan Čačić kazavši kako je pred Hrvatskom 10 milijardi eura interventnih sredstava za pomoć zbog pandemije koronavirusa te kako što prije treba postići dogovor s premijerom i ministrima te napraviti konkretan operativni korak prema realizaciji razvojnog saveza za sjever Hrvatske na tragu dobrih iskustava Slavonije.

Dobre gospodarske rezultate sjevera Hrvatske naglasio je župan Posavec istaknuvši kako je potreban ravnomjerni razvoj i pravedan odnos središnje vlasti prema svim krajevima
Hrvatske jer smo tako se može ići naprijed i gledati u budućnost.

Župani su zaključili kako će zajednički strateški projekti doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, ostvarenju trajnog gospodarskog rasta te stvaranju
preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i privlačenju investicija u svih pet županija.

Uz župane na sastanku su sudjelovali i predstavnici regionalnih koordinatora, a ispred PORA Regionalne razvojne Koprivničko-križevačke županije prisustvovala je ravnateljica Melita Birčić.

Foto: Krapinsko-zagorska županija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepopravljiv

Za ovog “majstora” nema prepreka, vozio sa zabranom, bez vozačke, hrpom negativnih bodova… Nije prošlo dobro

Bilo je posla jučer na koprivničkom sudu, a ponajviše zbog vozača koji su kršili sve i svašta. Jedan 36-godišnjak doveden...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×