stiže europska lova

FOTO Koprivnica i okolne općine potpisali ITU sporazum, Jakšić: Takvo ulaganje od oko 20 milijuna eura nismo imali nikada, ovo je krasna šansa za grad i općine

Pretpostavlja se kako će se ta dobivena svota kretati između 15 i 20 milijuna eura, od čega će 70 postati pripasti Koprivnici, kao nositelju statusa, a 30-ak posto okolnim općinama

11:17h
0
Sporazum s Jakšićem potpisali su načelnici okolnih općina // Foto: Vedran Tkalec

O ITU mehanizmu i značaju koji on ima za Koprivnicu, koja će uskoro dobiti status ITU grada, puno se pričalo i pisalo u posljednjih mjesec-dva. Napomenuli smo kako je ITU skraćenica za Integrirana teritorijalna ulaganja, a riječ je o mehanizmu kojim će se u podravsku metropolu i okolne općine sliti deseci milijuna eura iz europske kasice.

Točna cifra još uvijek nije poznata, ali pretpostavlja se kako će se ta svota kretati između 15 i 20 milijuna eura, od čega će 70 postati pripasti Koprivnici, kao nositelju statusa, a 30-ak posto okolnim općinama. To su Peteranec, Drnje, Koprivnički Bregi, Sokolovac, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Ivanec, Rasinja i Novigrad Podravski. Sve one zadovoljile su određene kriterije, a osnovni je bio da imaju više od 30 posto dnevnih migracija prema Koprivnici.

Načelnici navedenih općina danas su se okupili u koprivničkom Domu mladih, gdje su s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem potpisali ITU sporazum.

– Ovo je možda i najveći iskorak u povlačenju europskih sredstava u povijesti grada Koprivnice, jer je ITU mehanizam zamišljen kao model kojim će se gradovima i općinama partnerima na raspolaganje staviti između 15 i 20 milijuna eura. Takvo izravno ulaganje nismo imali nikada, ovo je krasna šansa za Koprivnicu i okolne općine – rekao je gradonačelnik tom prilikom.

Jakšić kaže kako je ovo iznimno važan sporazum // Foto: Vedran Tkalec

Dobivena sredstva dodjeljuju se za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture, rekonstrukciju i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma, revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja, poboljšanje usluge javnog prijevoza, mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, mjere borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ranije smo pisali kako se planovi još razrađuju, što je danas potvrdio i Jakšić, no određene promjene sigurno će se vidjeti u užem centru Koprivnice, gdje se planira revitalizirati gradska tržnica i okolni prostor.

– U svakom slučaju, težište će biti na poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji, ali ono što mi tu pakiramo je i rekonstrukcija tržnice i cijelog tog bloka u centru grada, gdje bismo po mogućnosti smjestili i knjižnicu. No, puno toga se razrađuje i sve ćemo vidjeti. Velik posao je pred nama, ali ne sumnjam da ćemo ga odraditi uspješno – rekao je prvi čovjek Koprivnice.

Nakon toga Sporazum su s Jakšićem potpisali Lara Samoščanec (Đelekovec), Mato Kuzminski (Koprivnički Bregi), Zoran Vrabelj (Koprivnički Ivanec), Zdravko Brljek (Novigrad Podravski), Ivan Derdić (Peteranec), Danimir Kolman (Rasinja) i Vlado Bakšaj (Sokolovac), dok načelnik Drnja, Petar Dombaj, i načelnica Hlebina, Božica Trnski, nisu mogli prisustvovati svečanosti.

Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec
Foto: Vedran Tkalec