25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kolumna: Dražen Sačer

Savjeti liječnika // Djeca i bol
S

Ne propustite

“Svi ideali svijeta nisu vrijedni suze jednog djeteta.”
(Fjodor Mihajlović Dostojevski )

11-04-16-img3Bol je neugodan, individualan osjećaj koji se prema Međunarodnom udruženju za ispitivanje boli (IASP) definira kao „neugodno subjektivno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva određene lokalizacije“. Bol nastaje kao posljedica tjelesnog oštećenja i psihičke reakcije na to oštećenje. To je simptom povezan sa psihičkom i fizičkom patnjom i treba mu uvijek posvetiti punu pozornost te što ranije započeti liječenje boli optimalno odabranim terapijskim postupkom.

Osobitosti dječje dobi :

1. Heterogena skupina od novorođenčeta do dvanaestogodišnjeg djeteta

2. Razlike u anatomskim odnosima, strukturi i fiziologiji pojedinihtjelesnih struktura 3. Psihološke razlike, način reagiranja i osjećanja

Upravo zbog ovih posebnosti nije lako pravilno procijeniti karakter i intenzitet boli u djece, posebice kod novorođenčadi i dojenčadi radi njihove nemogućnosti verbalizacije. Kod starije djece evaluacija boli može se olakšati praćenjem fizioloških parametara, promjenama ponašanja i bodovnim sustavima (numeričke skale, VAS – vizualna analogna skala, različiti upitnici). Danas je poznato više od 50 skala za prepoznavanje boli kod djece, koje razlikuju akutnu i kroničnu bol i prilagođene su stupnju kognitivnog razvoja djeteta.

11-04-16-img2Najvažnije je slušati što dijete kaže i gledati kako se ponaša i reagira.

Da bi se bol kao subjektivni osjećaj prenijela drugima potrebne su kognitivne sposobnosti, emocionalni aspekti i sposobnost verbalizacije. Kako će se dijete nositi s boli i kako će je interpretirati ovisi o dobi, stupnju kognitivnog razvoja, temperamentu, odgoju, ranijim bolnim iskustvima, obitelji i kulturnom nasljeđu.

Kad se utvrdi da bol postoji, ona se može i mora liječiti, stav je Europskog udruženja za bol. Pedijatri i školski liječnici ipak upozoravaju na nedostatnu analgeziju u liječenju djece zbog problema prepoznavanja boli, straha od navikavanja i mogućih nuspojava analgetika. S druge strane, treba upozoriti da nikako nije dobro nekontrolirano i bez valjanog razloga davati djeci lijekove protiv bolova.

Prema dužini trajanja, razlikujemo akutnu i kroničnu bol. Akutna bol nastaje ozljedom tkiva, upalom i nakon operacijskih zahvata. Tada se javlja snažan hormonalni i metabolički odgovor za koji su odgovorni upalni medijatori: serotonin, histamin, prostaglandini, leukotrien i dr. Kronična bol nastaje najčešće kao neliječena akutna bol, a uz nju nastupaju i promjene ponašanja u djeteta.

11-04-16-img1LIJEČENJE BOLI

Uvijek treba nastojati otkriti uzrok boli i ne zadovoljiti se samo liječenjem simptoma. Pravo liječenje uvijek je etiološko, treba liječiti uzrok, a ne posljedicu. Prema jačini jačini razlikujemo bolove slabog, srednjeg i jakog intenziteta. U pravilu za bolove slabog intenziteteta ne treba propisivati analgetike.

Pri liječenju boli u djeteta primjenjuju se :

1. Lijekovi (analgetici), a lijek izbora je paracetamol (Lupocet) u dozi prilagođenoj dobi djeteta i/ili tjelesnoj težini. Osim njega može se propisati i ibuprofen (Neofen), a roditelje treba educirati o načinu uzimanja lijeka. Nekada najčešće propisivani lijek, acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol) ne daje se djeci do 16 godina, radi brojnih neželjenih učinaka, a posebice Reyeovog sindroma. Oblik lijeka (čepić, sirup ili tableta) prilagođava se dobi i težini djeteta, a o dozi i trajanju terapije odlučit će pedijatar, školski ili obiteljski liječnik.

2. Nefarmakološke metode su postupci fizikalne terapije: elektroanalgetske procedure – TENS, dijadinamske, galvanske i interferentne struje te laser.

3. Psihološki postupci suzbijanja boli u djece su brojni: razgovor, relaksacija (zagrljaj, ljuljanje,…), vježbe disanja, otklanjanje pozornosti (igra, čitanje,…), psihoterapija i nagrada.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krenula je sezona

Nezaposleni Podravci “sele” na more, ispod 1270 eura ne žele konobariti, kuhari “izvjesili” cijenu od 1540 eura!

Nedostatak radnika, porezna opterećenja te nerealno regulirana radna vremena glavni su problemi naših ugostitelja. Sve se to potencira u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×