Čak 26, 4 posto djece je pretilo // Osnovci će jednom tjedno dobivati besplatno voće i povrće

10:52h
0
Ilustracija

Postajemo nacija koja se svakog dana sve više deblja, a pretilost postaje problem već u ranoj dobi. U Hrvatskoj je prema podatcima HZJZ-a 1, 2 posto djece u dobi od 7 do 14 godina debelo, a njih čak 26, 4 posto ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Riječ je o istraživanju provedenom u razdoblju od 2005. do 2009. godine, a od navedenih brojki 15.2 posto djece ima povećanu tjelesnu masu.

Iz toga je razloga u Koprivnici održano prezentiranje projekta Shema školskog voća, a na kojem su bili prisutni i Varaždinci, Bjelovarčani i Međimurci, prenosi Večernji list.

– Debljanje je pošast kojoj možemo stati na kraj, a cilj projekta je promovirati zdrave navike kod djece, da se poveća udio voća i povrća u svakodnevnoj prehrani – rekla je Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja.

Projekt Shema školskog voća stoji 1, 73 milijuna eura, a financira ga Europska unija i država.

Istraživanja su pokazala da u RH visokih 66 posto učenika ne jede voće svaki dan, a porazan je podatak da prosječna godišnja potrošnja voća po stanovniku iznosi tek 53,8 kilograma, dok je u Europskoj uniji taj prosjek 82,8 kilograma.

Projekt će započeti 1. kolovoza ove godine i trajat će do 31. srpnja 2014. Tijekom tog razdoblja 160 tisuća učenika od prvog do četvrtog razreda, u 835 škola u Republici Hrvatskoj, dobit će besplatno obrok voća najmanje jednom tjedno.

Da bi se odučili od nezdrave i kalorične prehrane, kojoj djeca sve više pribjegavaju, učenici će u sklopu projekta dobivati besplatno voće i povrće i to jabuke, kruške, mandarine, šljive, nektarine, trešnje, mrkve, rajčice i jagode.

Uvođenjem obroka svježeg voća ili povrća želi se spriječiti rano debljanje kod djece i razviti zdrave prehrambene navike, tj. ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli čija konzumacija, dokazano, gradi temelj za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.