COVID-19

Dr. Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice: Pacijenti se zbrinjavaju, nema potrebe za zabrinutošću

Župan Darko Koren kazao je kako su spremni prihvatiti bolesnike drugih županija.

11:10h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je potvrđeno kako je odsad i na našem području dostupno PCR testiranje.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, otkrio je kako je u bolnici trenutno 21 pacijent pozitivan na COVID-19. Njih 15 nalazi se na COVID odjelu, petero u jedinici intenzivnog liječenja od kojih troje koristi respirator, a pozitivno je i dijete smješteno u izolaciju, na pedijatriju.

Umrla je osoba stara 86 godina. Bila je COVID pozitivna, ali i ozbiljno bolesna.

– Od 155 liječnika i 350 medicinskih sestara u koprivničkoj bolnici, pozitivno je sedmero liječnika, četiri medicinske sestre i jedan laboratorijski tehničar. Oni su u izolaciji i svemu propisanome. Osim njih, u samoizolaciji su jedan liječnik i jedna medicinska sestra – potvrdio je dr. Devčić.

Ove brojke, nastavio je, ni na koji način ne narušavaju bolničke procese u smislu zbrinjavanja hitnih bolesnika i onkoloških pacijenata.

Dr. Mato Devčić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Sukladno naputku ministarstva, uveli smo restrikcije u provođenju naručenih operacijskih zahvata i određenih dijagnostika za pacijente. Dokinuti su do 23. studenog – dodao je.

U kontekstu zbrinjavanja akutnih i hitnih pacijenata, kazao je kako će pacijenti dobiti dijagnostiku koja se tiče magnetne rezonance, MSCT-a, ultrazvučnih pretraga, gastroskopije ili kolonoskopije.

– Trudnice mogu sav proces održati, nastavlja se uobičajenom dinamikom. Glede onkoloških pacijenata, pregledi nisu smanjeni, već se potpuno provode, pacijenti se zbrinjavaju. Nema potrebe za zabrinutošću – naglasio je ravnatelj.

Vjeruje da će situacija u narednim tjednima otići u pozitivnome smjeru, odnosno da će se smanjiti broj oboljelih, što će značiti ponovnu mogućnost obavljanja manjih pretraga i onoga što može pričekati par tjedana.

Na upit novinara, Devčić je potvrdio kako COVID odjel može zbrinuti 75 pozitivnih pacijenata. Ti kapaciteti mogu biti prošireni, dodao je Devčić te istaknuo kako koprivnička bolnica ima 308 kreveta.

Foto: Ivan Balija
Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije // Foto: Ivan Balija

– Od 75 pacijenata koje možemo primiti, 15 može biti intenzivno liječeno i vezano za respiratore. Koprivnička bolnica ima raspoloživih 13 stacionarnih i tri pokretna respiratora. Podsjećam, akutna smo bolnica, taj broj respiratora koristimo za više pacijenata, odnosno za operacijske zahvate koji to zahtijevaju. Glede COVID odjela, zauzeto je 25 posto kapaciteta. A u vezi jedinice intenzivnog liječenja, 30 posto zauzetih kapaciteta – objasnio je Devčić.

Na COVID odjelu su pacijenti koji zahtijevaju liječenje i koje su, u manjem ili većem obujmu, razvile upalu pluća. Dio uz nadzor medicinskog osoblja i bez terapije zrakom može tolerirati t u situaciju, odgovorio je ravnatelj.

– Neki su zahtijevali intenzivniji nadzor i troje respirator pa su premješteni u jedinicu intenzivnog liječenja – izjavio je te dodao kako su dio usluga smanjili kako bi mogli dio osoblja educirati i prebaciti na odjele povezane s COVID-om.

Župan Darko Koren kazao je kako su spremni prihvatiti bolesnike drugih županija, više o tome pročitajte ovdje.