BAJOSLOVI

Đurđevačka knjižnica i gradsko vodstvo prijavili projekt, Janči: Djeca će uz logorsku vatru uživati u mitovima i pričama naših starih

U planu je kroz projekt zaposlenje još jednog djelatnika, a cilj je da se u naše aktivnosti uključe svi građani, posebice djeca i mladi, osobe starije od 54 godine i osobe s invaliditetom, kazala je ravnateljica Bernarda Ferderber.

10:29h
0
Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

Gradska knjižnica Grada Đurđevca u partnerstvu s Gradom Đurđevcom na Staru godinu na natječaj Ministarstva kulture prijavili su projekt naziva Đurđevačka bajoslovima. Cilj je svim građanima olakšati pristup uslugama i sadržajima. Ukupna vrijednost projekta jest četiri milijuna kuna. Očekivanja kažu da će potpuno biti financiran europskim sredstvima.


– Kroz projekt organizirat ćemo brojne kulturne aktivnosti te uvodimo program pokretne knjižnice. Nabavit ćemo potrebnu informatičku opremu i vozilo kako bismo svojim korisnicima mogli ponuditi uslugu pokretne knjižnice u svrhu dostavljanja knjiga. Tako će naš veseli bibliobus svaki tjedan posjećivati stanovnike prigradskih naselja, učenike područnih škola te im dostavljati željene knjige, ali će posjetiti i domove za starije i nemoćne osobe – kazala je za gradske stranice ravnateljica knjižnice Bernarda Ferderber.

– U planu je kroz projekt zaposlenje još jednog djelatnika, a cilj je da se u naše aktivnosti uključe svi građani, posebice djeca i mladi, osobe starije od 54 godine i osobe s invaliditetom. Organizirat ćemo računalne radionice i radionice informacijske pismenosti za predškolce, mlade i umirovljenike. Osmislili smo i niz književnih susreta i druženja s našim poznatim književnicima, radionice s članovima Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac, a organizirat ćemo i školu kreativnog čitanja i pisanja za naše najmlađe – objasnila je.

Gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je kako je đurđevačka knjižnica, uz Dom kulture, kulturno središte grada i šire okolice.

– Dio književnih druženja i radionica namijenjen za naše najmlađe organizirat ćemo u sklopu škole u prirodi i u prostoru hostela u Park-šumi Borik. U novom amfiteatru u Boriku učenici će preko dana uz knjigu upoznavati prirodne ljepote Đurđevca i cijele Podravine, a navečer će uz logorsku vatru uživati u mitovima i pričama naših starih. Bibliobus će pak najviše razveseliti naše starije korisnike, mještane udaljenijih kvartova i prigradskih naselja, ali će olakšati i rad našim učiteljima u područnim školama. Kud god da će prolaziti, bibliobus će organizirati i lutkarske predstave za najmlađe – kazao je Janči, dodavši kako je projekt nadogradnja postojećeg projekta imena Knjiga vam kuca na vrata u sklopu kojega knjižničarke posljednjih godinu dana korisnicima dostavljaju knjige, a koji je u vrijeme korone doživio procvat pa se broj korisnika udvostručio.

čitam...