Usvojeno na vijeću

Đurđevčani uvode nove mjere potpora u poljoprivredi, evo koje su novosti

Vijećnici su predložene mjere usvojili jednoglasno.

09:57h
0
Foto: djurdjevac.hr

Na osmoj sjednici vijećnici Gradskog vijeća donijeli su trogodišnji plan potpora u poljoprivredi, a uvodno obrazloženje dao je gradonačelnik Hrvoje Janči.


– Podijelio bih ih na stare i nove mjere. Potpore za nabavu poljoprivredne opreme i strojeva, specijalističkih seminara, uvođenje turističke ponude na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, potpore za proizvodnju u plastenicima ili staklenicima, potpore za podizanje novih višegodišnjih nasada, potpore za umjetno osjemenjivanje, potpore za proizvodnju ljekovitog bilja i potpore za uzgoj i držanje autohtonih pasmina domaćih životinja – rekao je gradonačelnik i dodao kako uz devet starih predlaže i sedam novih mjera.

– To su potpore za promociju regionalne kakvoće poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kvaliteta Podravine, potpore u pčelarstvu i potpore za proširenje turističke ponude na OPG-u, a potpore za proizvođače vina odnose se na registraciju vinara i certificiranje vina. Nove vinare sufinanciramo u stopostotnom iznosu. Tu su i potpore za proširenje matičnog stada i za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i zadnja mjera je potpora za rad proizvođačkih organizacija, odnosno klastera – istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković napomenuo je kako će se sufinancirati višegodišnji nasadi s 10 kuna po sadnici, odnosno pet kuna za lozu.

– To je mjera za sve one koji se hoće baviti proizvodnjom vina čiji je cilj olakšati početak svakom novom proizvođaču – istaknuo je predsjednik.

U 2018. godini je za provedbu navedenih 16 mjera osigurano 200.000 kuna.

Vijećnici su predložene mjere usvojili jednoglasno.

čitam...