LIVING STREETS

EKSPERIMENT Križevčani, njih 2000, u svojem će kvartu uskoro uživati uz roštilj, igrati stolni tenis i družiti se sa susjedima

Cilj projekta jest "eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju", pojašnjavaju.

08:00h
0
Foto: Envato Elements

Godine 2013. stanovnici dviju ulica u belgijskom Gentu privremeno su svoje ulice pretvorili u zeleno mjesto susreta susjeda, uklonili promet automobilima i pratili razvoj situacije. Tako je nastao projekt Living Streets, odnosno Žive ulice, čiji je koncept pokrenuo stotine građana da u svojim mjestima slijede navedeni primjer.

Pridružili su im se i Križevci koji su prošle godine, uz Poreč, odabrani na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, koji financira Europska inicijativa za klimu. Provodi ga Europsko udruženje energetskih gradova s organizacijama Terra HUB iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Roštilj, viseće mreže i dodatno ozelenjivanje javnih površina

Na službenim gradskim stranicama stoji kako je u Gradskoj upravi održan sastanak predstavnika gradskoga vodstva i Križevačkog laboratorija inovacija za klimu. Predstavljeni su rezultati anketnog upitnika i prikupljeni prijedlozi iz Kutija prijedloga u kvartovima vezano uz potencijale stambenih blokova, programe i moguće akcije u sklopu projekta EUKI Living Streets.

Dakle, u sljedeći šest mjeseci ovim projektom oživjet će se pet stambenih blokova u gradu, i to u ulicama Frana Gundruma, Stjepana Radića, kralja Tomislava, Matije Gupca i Petra Zrinskog.

– U ovim kvartovima živi oko dvije tisuće građana koji nemaju svoja dvorišta u kojima bi provodili vrijeme na otvorenom i u druženju pa će ovim projektom kvartovi u kojima žive postati dvorište i prostor za druženje, upoznavanje te razonodu svih stanovnika tih ulica sukladno iznesenim prijedlozima – objašnjavaju iz Grada.

Cilj projekta jest “eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju”, pojašnjavaju.

Foto: Grad Križevci
Sve što se napravi projektom, ostaje zauvijek

Projektom Living Streets koordinira Ivana Šatrak, stručna suradnica Zadruge KLIK. Objasnila nam je kako je navedeno područje obuhvaćeno projektom odabrano jer je riječ o zgradama koje nemaju toliko sadržaja niti mjesta za druženje, već ih karakteriziraju betonske površine.

– Ovime im se želi omogućiti uređeniji prostor za druženje kroz projekt. Isto tako, izvođenje mora biti smisleno, kvartovi koherentni i povezani u kontekstu zgrada, da one čine kvart u čijem se srcu može osmisliti nešto dostupno svim stanarima – pojasnila je I. Šatrak.

Sadnja cvijeća, betonski roštilji, stolovi za stolni tenis, ljuljačke, mreže za ležanje, mjesta za odmor i druženje dio su primljenih prijedloga građana.

– Imali smo sastanak na kojemu smo raspravljali o tome što možemo omogućiti unutar budžeta. Sada će se održavati kvartovski sastanci. Ostvarit ćemo većinu toga, no ne možemo neke velike stvari, već one koje su unutar budžeta. Maksimalno će se izlaziti ususret ostvarivanju želja naših stanara – dodala je.

Sve što će se napraviti projektom, ostaje zauvijek.

– Ukoliko će se kasnije željeti družiti, održavati kvartovske sastanke ili proslave, moći će koristiti te prostore. Dakle, i izvan provedbe projekte – naglasila je I. Šatrak.

Kako je riječ o svojevrsnom eksperimentu dugom šest mjeseci, postavlja se pitanje što nakon provedbe istoga.

– Kada se sve ostvari, kada se vide reakcije, građani će svoje iskustvo podijeliti s Vrbovcem. Naravno, sve to dogovorit ćemo se sa stanarima, a moramo razmišljati i o epidemiološkoj situaciji. Plan je proširiti dobru energiju koju će naši građani stvoriti. Želimo pokazati kako ništa nije komplicirano, već da sami možemo, s ograničenim sredstvima, napraviti puno u svojem malom kvartu – zaključila je.

čitam...