MEĐUNARODNI DAN DJETETA

FOTO Koprivničanac Matija Šimek predsjedavao Saborom, djeca postavljala pitanja ministricama i tražila ozbiljnije uključivanje

Uručena su priznanja za Naj-akcije 2019., a među dobitnicima je i Koprivnica za akciju KUL Hlebine - kultura, umjetnost i logorovanje.

13:58h
0
Foto: DND Koprivnica

Matija Šimek i Paola Ferenčić iz Dječjeg gradskog vijeća Koprivnica te predsjednica DND-a Koprivnica Jadranka Lakuš sudjelovali su u obilježavanju Međunarodnog dana djeteta.


U saborske klupe sjela su djeca sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, djeca Dječjih foruma i Dječjih vijeća Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Matija je održao pozdravni govor i predsjedavao svečanom sjednicom, naglasio je kako za djecu treba napraviti sve što je potrebno.

– Sve što nas veseli i potiče, kao što je sretno odrastanje u voljenoj obitelji, bezbrižni školski dani, zanimljiva druženja i putovanja, uspjesi u sportu, glazbi ili na školskim natjecanjima, želimo sada i to jednako na cijelom teritoriju Hrvatske. Ne samo zato što dječja prava garantira Konvencija UN, nego zato što sutra više ne ćemo biti djeca – kazao je Matija.

Razgovarali su argumentirano, ozbiljno i dostojanstveno, postavljali pitanja ministricama Blaženki Divjak i Vesni Bedeković te ukazivali na probleme poput vršnjačkog nasilja ili siromaštva. Zatražili su uključivanje u europske, nacionalne i lokalne političke razgovore.

Dodajmo kako je uoči saborske sjednice održana svečanost povodom 20. godišnjice akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, na kojoj su počasni naslov dobili Drniš, Slatina, Sveta Nedelja i Vižinada. Uručena su priznanja za Naj-akcije 2019., a među dobitnicima je i Koprivnica za akciju KUL Hlebine – kultura, umjetnost i logorovanje.

Foto: DND Koprivnica
Foto: DND Koprivnica
Foto: DND Koprivnica

čitam...