SVEČANOST

FOTO Menza koprivničkog Sveučilišta Sjever napokon je otvorila svoja vrata, Tomiša: Došlo je do onoga za što smo se borili

Radi se o jedinoj studentskoj menzi u okviru hrvatskih javnih sveučilišta koju nije financirala država, pri čemu je Sveučilište u objektu koji je dan na korištenje od strane Grada Koprivnice uložilo 3,5 milijuna kuna vlastitog novca.

15:30h
0
Foto: Sanjin Bojić

Svečano otvorenje sveučilišne menze u sklopu koprivničkog Sveučilišta Sjever upriličeno je danas u prostoru Kampusa.

Koprivnički studenti više su puta osjetili razočarenje zbog odgađanja otvorenja. No, od danas će se, tik uz zgradu Sveučilišta, moći hraniti u restoranu koji vodi tvrtka KTC, a koja je i do sada u svojem restoranu omogućavala zamjensku menzu. Dodajmo kako je, k tome, otvoren i zaseban kafić.

– Za prvu fazu, izgradnju menze, Sveučilište je preuzelo odgovornost. Nakon toga, druge službe trebale su provesti natječaj i odraditi ostale postupke. KTC će samo preseliti svoju adresu čime će doći do onoga za što smo se borili, a to je menza udaljena 50 metara od zgrade Sveučilišta – izjavio je prorektor Mario Tomiša, ne želeći direktno imenovati gdje je više puta “zapelo” pri otvaranju.

Mario Tomiša // Foto: Sanjin Bojić

Inače, radi se o jedinoj studentskoj menzi u okviru hrvatskih javnih sveučilišta koju nije financirala država, pri čemu je Sveučilište u objekt koji je dan na korištenje od strane Grada Koprivnice uložilo 3,5 milijuna kuna vlastitog novca. Unutrašnjost čini 50-ak sjedećih mjesta, a sjesti i pojesti može se i na terasi. Tomiša smatra kako će, prema izračunima, to biti dovoljno za studente Sveučilišta koje sada broji njih, otprilike, 960.

– Menza nije samo studentska, već objekt u kojemu studenti mogu jesti na temelju iksice, ali i svi drugi ljudi po cijenama koje su, koliko sam vidio, nešto niže – dodaje.

Tomiša je potvrdio kako se posljednjih mjesec i pol čekao konačni posjet Povjerenstva od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te papir da je sve u skladu sa Zakonom i pravilnicima.

‘Na sjeveru nema magaraca, ali smo navikli da nas tuku kao magarce’
Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić iskazao je zadovoljstvo kako ono za što se Grad prije sedam godina strateški opredijelio danas dobiva jasne konture. Dotaknuo se toga i tko jest ili nije kriv za nekolicinu odgađanja otvaranja.

– Ministrica, ministarstvo i Vlada ne izdvajaju dovoljno koliko projekt Sveučilišta Sjever vrijedi i zaslužuje, a do toga dođete razradom koliko sredstava ide iz Proračuna i koliko ima studenata. Time vidite da neki, koji imaju manje studenata od nas, iz Proračuna dobivaju pet, deset ili 20 puta više, što nije fer. Na sjeveru nema magaraca, ali smo navikli da nas tuku kao magarce. I sve to izdržimo – izjavio je Jakšić.

Ana Markuš // Foto: Sanjin Bojić

Ana Markuš, studentica treće godine Novinarstva, jedna je od onih koji će redovito koristiti usluge menze.

– Dolazim iz Karlovca, u Koprivnici živim kao podstanar. Kao i svi studenti, do sada sam samostalno kuhala ili odlazila u pekaru – kazala je A. Markuš koja će sada na jednostavniji način ispuniti osnovnu životnu potrebu.

čitam...
Loading...