Energy Codefest

FOTO Mladi programeri imaju 24 sata da na zadatak pronađu najbolje inovativno energetsko rješenje

Da bi se prijavilo na natjecanje, uvjet za ispunjenje bilo je znanje frontend ili backend programera, a u timu može biti i osoba koja je zadužena za dizajn odnosno za kreiranje izgleda ili funkcionalnosti. Timovi su se kreirali sami, nije bilo selekcijskog postupka. Također, dobna granica nije postojala.

18:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Prostor Doma mladih danas je, pa naredna 24 sata, pretvoren u tabor mladih programera čiji će timovi ondje za isti problemski zadatak iznaći svaki svoje jedinstveno rješenje.


Naime, i ove je godine Koprivnički poduzetnik organizirao Energy Codefest, drugo po redu hackathon natjecanje u kojem se natječe osam timova, a s prirodom ovakvog natjecanja upoznala nas je direktorica Poduzetnika Martina Golčić.

– Ove godine imamo jedan tim više iz Koprivnice što je naša posebna radost, jer to znači da imamo mlade ljude koji se mogu rame uz rame natjecati s bilo kojim programerom diljem svijeta. Ovo je dobar input za razvoj grada, a posebno za razvoj startupa i tehnologija – uputila nas je M. Golčić.

Nadodala je kako Codefest ima nekoliko ciljeva što se tiče malog i srednjeg poduzetništva. Tako je tvrtkama koje se bave IT-om cilj da ovdje vide svoje potencijalne nove zaposlenike, dok je ljudima koji se bave IT-om cilj pokazati što i koliko mogu napraviti. Glavnom sponzoru je dobiti dobro rješenje i otkupiti ga, a Poduzetniku je cilj da se natjecatelji ohrabre i možda pokrenu vlastiti posao.

Martina Golčić // Foto: Matija Gudlin

– Prošle godine je jedan tim koji je odnio drugu nagradu, otvorio tvrtku, napravio svoje rješenje i danas razmišljaju o širenju na američko tržište, a možda i sutra među ovim timovima iskrsne neka inovacija – pozitivna je M. Golčić.

Da bi se prijavilo na natjecanje, uvjet za ispunjenje bilo je znanje frontend ili backend programera, a u timu može biti i osoba koja je zadužena za dizajn odnosno za kreiranje izgleda ili funkcionalnosti. Timovi su se kreirali sami, nije bilo selekcijskog postupka. Također, dobna granica nije postojala.

– Da nam je došao danas netko tko ide u osnovnu školu, nama bi to  bilo ekstra zadovoljstvo jer što se mlađe dijete odluči prijaviti na ovakvo natjecanje, to je znak da ima sigurnost, znanje i vještinu da se iskaže. Ovdje je ekipa šarolika – zaposleni, studenti i srednjoškolci – rekla je Martina Golčić osvrnuvši se na činjenicu da se natjecanje odvija u budućoj pametnoj ulici te napomenula kako je na ovom natjecanju ekipa koja će voditi grad prema smart cityju.

Mario Brkić došao je kao gost i predavač čak iz Beča, gdje radi u jednom fintech inkubatoru, a vezano uz startuopve i kooperacije s većim i manjim firmama.

Mario Brkić // Foto: Matija Gudlin

– Također, sa svojim timom razvijam vlastita rješenja te tražimo partnere u području fintecha, što je spoj financija i tehnologija. Zajedno razvijamo platformu koju širimo po Europi, a koja trenutno ima oko milijun korisnika u Austriji te se širimo po susjednim zemljama i tražimo partnere koji imaju kvalitetan proizvod koji se može uklopiti u ono što mi vidimo kao budućnost financija – predstavio se Brkić.

 

Ovaj mladi stručnjak u Koprivnici je prvi put te kaže kako su u Austriji ovakvi događaji uobičajeni, bilo u vidu natjecanja ili bootcampova.

– Mogu li sudionici ovakvih natjecanja posljedično očekivati posao, vrlo je neizvjesno. Ne može se uvijek očekivati tako neki ishod. To je uvijek lutrija, ali je bolji način, nego sjedenje u uredu, slanje mailova i čekanje odgovora. Ovako je tim pokazao talent i znanje pa to može završiti zapošljavanjem ili da mu proizvod nastao na hackatonu posluži za daljnji razvoj – objasnio je gost iz Austrije.

Kako doznajemo, austrijska startup scena nije mala i za programere ima posla i investitora, samo treba imati volje i upornosti te kvalitetnu realizaciju ideje.

Kristijan Marić // Foto: Matija Gudlin

Jedan od natjecatelja Kristijan Marić iz Koprivnice, poduzetnik s tvrtkom Marvin, podijelio je s nama svoja očekivanja vezana uz ovo natjecanje.

– Prvi sam put na hackatonu. Mladi sam poduzetnik s firmom za web dizajn i development, a ovamo sam došao s timom da pokažemo svoje znanje i pokušamo osvojiti nagradu jer, koliko vidim, imamo vrlo dobru konkurenciju. Od natjecanja očekujem dobru temu, kako je najavljeno, vezanu uz inovacije u energetici, a ovisno o današnjem iskustvu, odlučit ćemo hoćemo li se prijavljivati na više hackatona – rekao je Kristijan.

Timovi imaju 24 sata da riješe zadane probleme i izazove te dovoljno hrane i kutak za odmor. Kako kažu, došli su spremni, a sutra podvečer će se vidjeti rezultati.

Budući da je tema natjecanja vezana uz energetiku i inovativna energetska rješenja, hackaton je podržao i RWE Hrvatska.

čitam...